Najnovije vesti

HARADINAJ PROLUPAO! Terorista traži od Srbije ratnu odštetu i da prizna tzv. Kosovo! Ovo su detalji sporazuma sa Srbijom koji je Priština sama napisala!
Foto: Printscreen 02

sumanuto!

HARADINAJ PROLUPAO! Terorista traži od Srbije ratnu odštetu i da prizna tzv. Kosovo! Ovo su detalji sporazuma sa Srbijom koji je Priština sama napisala!

Politika
20:33h

Nacrt predloga sveobuhvatnog sporazuma sa Beogradom, koji je premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj već predstavio ambasadorima Kvinte u Prištini, predviđa do detalja sve uslove na koje bi Srbija trebalo da pristane, a da tzv. Kosovo, zauzvrat, postane međunarodno priznata država.

U dokumentu koji Haradinaj promoviše, a u koji je Tanjug imao uvid, traži se od Srbije da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, da omogući njeno članstvo u svim međunarodnim organizacijama, da isplati ratnu štetu iz sukoba na KiM i da sever pokrajine bude potpuno integrisan... a da garanti za njegovo sprovođenje budu: SAD, Velika Britanije, Nemačka, Francuska, Italija i EU.  

U dokumentu u kome je precizirano funkcionisanje kosovske države u svim oblastima, a na šta bi Srbija trebalo da stavi svoj potpis, pominje se i Zajednica srpskih opština koja bi trebalo da ima status udruženja građana.

Od Srbije se očekuje da pristane na odredbu koja predviđa da nadležni sud na Kosovu može zabraniti bilo koju funkciju ili aktivnost udruženja ZSO ukoliko povredi ustavni poredak, krši ljudska prava i slobode ili podstiče rasnu, nacionalnu, etničku ili versku mržnju. U tom dokumentu Haradinaj traži ratnu odštetu od Srbije i materijalno obeštećenje žrtava rata. Pored toga, od Srbije se traži i odšteta za penzije, dinarsku i deviznu štednju u vreme SFRJ, odštetu za socijalna davanja, dečije dodatke, prenos električne energije. . . Nact "Sveobuhvatnog sporazuma između Republike Kosova i Republike Srbije" predviđa i da se sve reguliše po principima sukcesije, kao što je to bio slučaj sa bivšim jugoslovenskimn republikama, iako Kosovo i Metohija nikada nisu bili republika u sastavu SFRJ, već autonomna pokrajina. U Preambuli se, tako, precizira da se sporazum zaključuje "prepoznajući da su Sporazum o sukcesiji (2001) zaključile države naslednice bivše SFRJ, koji pruža okvir za pomoć u rešavanju određenih analognih pitanja za obe strane". Takođe, po pitanju granica, u "sporazumu" stoji da se zaključuje "priznajući da je princip međunarodnog prava da su novoformirane suverene države i da treba da imaju iste granice kao prethodno zavisno područje, pre nezavisnosti". Haradinaj se u sporazumu poziva, a Srbija s tim treba da se saglasi, "savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom". "Strane se slažu da će garanti za sprovođenje ovog sporazuma biti SAD, Velika Britanije, Nemačka, Francuska, Italija i EU", zaključuje se u tom "dokumentu".

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...