Najnovije vesti

PANIKA U VRHU PRIŠTINSKE VLASTI! Tači, Haradinaj i Veselji uskoro pred Specijalnim sudom!  NEKO ĆE MORATI DA ODGOVARA ZA TRGOVINU ORGANIMA!
Foto: EPA, Fonet AP

teški zločini pred kaznom

PANIKA U VRHU PRIŠTINSKE VLASTI! Tači, Haradinaj i Veselji uskoro pred Specijalnim sudom! NEKO ĆE MORATI DA ODGOVARA ZA TRGOVINU ORGANIMA!

Politika

PRIŠTINA - Potpredsednik Skupštine Kosova Džavit Haljiti je večeras izjavio da će svi oni čija se imena spominju u izveštaju Dika Martija biti pozvani pred Specijalni sud, ako za to budu obezbeđeni dokazi. On je za TV KTV rekao da očekuje da će Specijalni sud pozvati sve osobe koji se pominju u izveštaju švajcarskog senatora Dika Martija a koji je postao i zvanični dokument Saveta Evrope, ako budu pronađeni dokazi.

foto: EPA, Christophe Karaba

U centru izveštaja i optužbi za ratne zločine pominju se predsednik Kosova Hašim Tači, predsednik Skupštine Kadri Veselji, bivši komandanti OVK, Azem Sulja, Fatmir Ljimaj, Džavit Haljiti, Ramuš Haradinaj i drugi.

Pred Specijalnim sudom će se od naredne nedelje pojaviti bivši komandanti Operativne zone Drenica i Lap, Sami Ljuštaku i Rustem Mustafa-Remi, bivši komandant Glavnog štaba OVK, Sulejman Seljimi, predsednik Vojnog suda OVK, Sokolj Dobruna i još četiri bivših pripadnika OVK nižeg ranga.

Podsetimo, Dik Marti je 2010. uz pomoć srpske vlade, podneo izveštaj o nehumanom tretmanu ljudi kao i o trgovini ljudskih organa na Kosovu koju je organizovao Hašim Tači.

foto: REUTERS/Denis Balibouse, REUTERS/Hazir reka, EPA/VALDRIN XHEMAJ

Tragajući za istinom u onome što je rekla bivša tužiteljka Haškog tribunala Karle del Ponte o kidnapovanju Srba kojima su vađeni organi u Albaniji, Marti je pune dve godine proveo na terenu posećujući Beograd, Tiranu i Prištinu gde je razgovarao sa predstavnicima ministarstava pravde i unutrašnjih poslova, javnim tužiocima i tužiocima za ratne zločine, parlamentarnim delegacijama i zvaničnicima više međunarodnih institucija kao i sa predstavnicima nevladinih organizacija, naročito onima koje zastupaju nestale osobe. Rezultat njegove istrage je izveštaj o strašnim zločinima koji su počinili sadašnji lideri samoproklamovanog Kosova.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...