Najnovije vesti

ZVERSKI MUČIO I UBIJAO SRBE: Red je na Rustema Mustafu, danas se nastavlja njegovo saslušanje u Hagu
Foto: Youtube Printscreen

Specijalni sud

ZVERSKI MUČIO I UBIJAO SRBE: Red je na Rustema Mustafu, danas se nastavlja njegovo saslušanje u Hagu

Politika

PRIŠTINA - U Specijalnom tuzilaštvu u Hagu danas će biti nastavljeno juče započeto saslušanje bivšeg komandanta Lapa tzv. OVK Rustema Mustafe - Remija, javili su prištinski mediji.

Mustafa je prvi bivši pripadnik tzv. OVK koji je saslušan u haškom Specijalnom sudu za zločine te terorističke grupe na Kosovu 1998-2000.

S Mustafom u Hag je otputovao i njegov saborac Sami Ljuštaku, koji je poziv za saslušanje dobio za 16. januar.

Podsetimo, Rustem Mustafa Remi, komandant terorističke OVK za Podujevsku oblast, bio je jedini koji je osuđen na pravosnažnu zatvorsku kaznu od četiri godine jer je nečovečno postupao prema zarobljenim albanskim civilima jer je sumnjao u njihovu odanost terorističkoj OVK.

Mustafu su, osim srpske BIA i bezbednosne službe zapadnih zemlja označile kao jednog od glavnih organizatora terorističkih akcija od početka 2001. na KiM, u Makedoniji i opštinama na jugu centralne Srbije - Bujanovcu, Medveđi i Preševu. U izveštaju BIA navodi se da je on jedan od najuticajnijih komandanata OVK i Kosovskog zaštitnog korpusa, kao i da je taj klan usmeren na aktivnosti vezane za krijumčarenje droge.

Kako se navodi, za Mustafin terorizam se znalo i u SAD - odlukom američkog predsednika Džordža Buša od 29. juna 2001. u Federalnom registru SAD (knjiga 66, broj 126), Mustafa dospeva na listu ljudi koji predstavljaju "pretnju miru na zapadu Balkana i međunarodnim snagama u regionu", piše list.

Rustem Mustafa, poznat kao komandant Remi, rođen je 1971. na Kosovu. Tokom rata na Kosovu 1998-1999. bio je komandant regionalne zone Lab i član takozvane Lapske grupe OVK.

Pod njegovom komandom navodno su ubijeni srpski i albanski civili a njihova imovina je opljačkana i uništena. Drugi su kidnapovani i ilegalno zatvoreni u zatvorima u selima Bradaš i Gornja Lapaštica, piše sajt trialinternational.org.

Rustem i drugi su navodno držali zarobljenike u nehumanim uslovima, uskraćujući im adekvatnu zdravstvenu negu, hranu, vodu i podvrgavani stalnom premlaćivanju, mučenju i drugim pretnjama smrću od avgusta 1998. do juna 1999. godine.

foto: Youtube Printscreen

U aprilu 1999. Mustafa je navodno naložio Nazifu Mehmetiju da ubije pet Albanaca koji su bili zatvoreni u pritvorskim centrima u Majaku i Potoku i optuženi za saradnju sa srpskim snagama, navodi se na sajtu ove nevladine organizacije.

Posle konflikta Rustem Mustafa je postao poslanik i potpredsednik vladajuće Demokratske partije Kosova (PDK). On je uhapšen u avgustu 2002. i izveden pred Okružni sud u Prištini u kojem su sudile međunarodne sudije UNMIK-a.

Prema obaveštajnim podacima, Mustafa u svojim kriminalnim aktivnostima, pre svega trgovini drogom, sarađuje sa Ramušom Haradinajem, dok je do 2015, kada je pravosnažno osuđen, bio poslanik i potpredsednik Tačijeve stranke, piše Blic. Grupe pod kontrolom Mustafe, osim što proteruju preostale Srbe, počinju da se bave preprodajom napuštenih stanova i druge imovine.

Mustafa je osim terorističke grupe "BIA" direktno formirao i "Skiftere" i "Crvenu ruku", čiji su pripadnici progonili, kidnapovali i ubijali preostale Srbe na području Prištine i Podujeva.

(Kurir.rs/Tanjug/BlicFoto: Youtube printscreen)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...