Najnovije vesti

DRECUN: Rusija ceni vojnu neutralnost Srbije, Putinova poseta za dalje jačanje partnerstva
Foto: Stefan Jokić

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju

DRECUN: Rusija ceni vojnu neutralnost Srbije, Putinova poseta za dalje jačanje partnerstva

Politika

BEOGRAD - Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je jutros da će najvažnije pitanje tokom posete Beogradu ruskog predsednika Vladimira Putina biti problem Kosmeta.

Drecun je naveo da je veoma značajna podrška koju Rusija i ruski predsednik Putin pružaju u sprečavanju daljeg napredovanja te samoproglašene države ka Ujedinjenim nacijama.

Drecun navodi da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić informisati Putina o daljim mogućnostima da se nastave razgovori sa Prištinom. Kako je podsetio, Putin kontinuirano dolazi u Srbiju i ova poseta, naveo je Drecun, znači dalje jačanje strateškog partnerstva.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM posebno ističe saradnju na bezbednosnom planu i ukazuje da Rusija ceni vojnu neutralnost Srbije, jer ona svako širenje NATO doživljava kao udarac sopstvenoj bezbednosti.

Govoreći o ruskoj reakciji na formiranje vojske Kosova, Drecun kaže da je Moskva prepoznala da to destabilizuje situaciju i ugrožava opstanak srpskog naroda i da je reagovala kao zemlja koja drži do principa.

Ističe da Rusija daje punu podršku Srbiji i da Rusija veoma dobro shvata da ono sto Albanci rade moze da ugrozi postignuti kakav-takav mir, te se zbog toga stara da se najteži problemi rešavaju kompromisom, a ne silom, istakao je Drecun.

Drecun navodi da poseta ima nekoliko aspekata, razmatraće se politička situacija u regionu, položaj Srbije u međunarodnoj zajednici.

Kada je reč o ekonomiji, Drecun kaže da je to prioritet i da je važno da saradnja bude unapređena jer za to ima prostora.

On je dodao da osim ruskih investicija u Srbiji, postoji interesovanje iz Srbije za ulaganja u Rusiji. Prema rečima Drecuna, postoji sporazum koji nas oslobađa plačanja carina za veći deo robe, a sada će biti potpisan sporazum o trgovinskim odnosima sa Evroazijskom ekonomskom zajednicom, što otvara još veće tržište.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS/Foto: Stefan Jokić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...