PUTIN UZDIŽE SRBIJU! Predsednik Rusije zagrmeo: Vratite srpsku vojsku na Kosovo!
Foto: Marina Lopičić

Ruski predsednik jasan o KOSOVU I METOHIJI

PUTIN UZDIŽE SRBIJU! Predsednik Rusije zagrmeo: Vratite srpsku vojsku na Kosovo!

Politika -

Zahtev šefa Kremlja o poštovanju Rezolucije 1244 može da promeni stanje. Njegove reči su vrlo moćne, kažu sagovornici Kurira

Predsednik Rusije Vladimir Putin u Beogradu je ponovio da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti, koja predviđa prisustvo srpske vojske i policije na Kosovu, mora da se poštuje.

To može dovesti do vraćanja vojnih i policijskih snaga u našu južnu pokrajinu, jer su reči ruskog predsednika vrlo moćne, ocenjuju sagovornici Kurira!

Prištinska provokacija

Putin ističe da je Rusija, isto kao i Srbija, zainteresovana da situacija na Balkanu bude stabilna i bezbedna, ali da su „kosovske vlasti preduzele neke provokativne akcije koje su dodatno pogoršale situaciju“.

foto: Marina Lopičić

- Prema rezoluciji 1244, predviđena je mogućnost prisustva srpskih policajaca i graničara na teritoriji Kosova. Gde su oni? Gde je to? Ništa nema... Neophodno je da se s većim poštovanjem odnosi prema međunarodnom pravu. Samo u tom slučaju može da se bori za pravedno rešenje - rekao je Putin prilikom posete Srbiji.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže za Kurir da je Putinova podrška najznačajnija koju Srbija ima.

foto: Nebojša Mandić

- Putin je svetskoj javnosti i međunarodnim faktorima javno iz Beograda postavio pitanje zašto se ne poštuje Rezolucija 1244. Njegove reči su snažne i značajne, a proces vraćanja vojske i policije se možda i hoće desiti, ali ne već sutra, jer su to stvari na kojima se radi polako. Bitno je da se Srbija kreće u trendu koji je pozitivan i koji nam ide u koristi, a ne u korist separatizma i ekstremizma - kaže Jovanović.

Nismo sami

Diplomata Vladislav Jovanović smatra da, posle ovoga, Srbija nije sama u procesu rešavanja pitanja Kosova i Metohije.

foto: Dragan Kadić

- Putin je s pravom ukazao na jednu od odredbi Rezolucije 1244 - pravo Srbije da pošalje jedan broj carinika i policajaca na granicu s Albanijom. Nju su do sada zapadni članovi Saveta bezbednosti gurali u stranu. Smatrana je prevaziđenom, ali je ona obavezujuća za sve, a pre svega za Savet bezbednosti - rekao je Jovanović i podsetio na odredbu da 250.000 Srba ima pravo da se vrati svojoj kući na Kosovu, što se takođe nije ispunilo.

Takođe, podsetimo, nedavno se spekulisalo da bi Rusija mogla da utiče i na to da se pitanje rešavanja Kosova vrati u Savet bezbednosti UN umesto što se o njemu odlučuje uz posredovanje EU.

Milovan Drecun SRBIJA UZ SEBE IMA SILU ZAŠTITNICU

foto: Zorana Jevtić

Iako Putinove poruke nemaju mnogo reči, one su veoma snažne, smatra Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za KiM. - One znače da Srbija sada ima silu zaštitnicu, jaku zemlju uz sebe, i da u narednom periodu neće biti sama u borbi da se na dugoročan, održiv i miran način reši kosovsko pitanje. Putinova poseta predstavlja prekretnicu u mirnom rešavanju kosovskog problema - rekao je Drecun.

+

foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE JOŠ:

Vučić o okupljanju građana tokom Putinove posete

Đilas i Šolak nisu spavali! Šokirale ih hiljade ljudi ispred hrama

Komšije nam zavide na ruskoj podršci

Hrvati pukli od muke! Putin ulaže u Srbiju, a nas Tramp podržava

Razmena kulturnog nasleđa Srbije i Rusije

Rusi nama Jevanđelje, a mi njima sedam slika

Ministar Lončar

Krađa beba u Srbiji nemoguća misija

Užasan kraj Kragujevčanina u Beču

Otac troje dece pao na glavu dok je krečio stan!

Najbliži osumnjičenog Petrovića u strahu

Policija čuva porodicu ubice! Prijatelji raskomadanog Filipovića spremaju osvetu?

Karleuša se poverila Ognjenu

Duško mi je pretio: Ubiću te zbog Vranješa

David uživa, Subotićka gubi živce

Aleksandru sam davno prestao da volim

Rode imaju puno posla u Mančesteru

Đavolčići razgalili Junajted

Sjajna ponuda za Srbina

Kinezi daju za Tadića 25 miliona evra

DANAS UZ DNEVNE NOVINE POKLON KUVAR NAŠI NAJLEPŠI: Najbolji recepti za kolače koji se ne peku

Svake subote dnevne novine Kurir poklanjaju vam najpolje kolekcije kuvara - Naši Najlepši!

U kuvarima Naši Najlepši naći ćete tradicionalne i kompleksne recepte, ali i one brze, jednostavne za mlade mame koje nemaju vremena da provode mnogo vremena u kuhinji.

Danas vas u dnevnim novinama Kurir čeka preko 40 ukusnih recepata za kolače koji se ne peku.

Otkrićemo vam neke od recepata: torta od maka, glazirane mandarine, kup sa kafom i čokoladom, bela torta, žele sa čokoladom i kandiranim voćem, kesten krem, čokoladni rižoto, kafa kocke, ledeni vetar, mramorna torta, puding od kafe, krem sa kivijem, čokoladne galete sa lešnicima, panakota sa borovnicama i mnoge druge.

Danas ćete u dnevnim novinama Kurir naći i ikonu sa likom Svetog Jovana Krstitelja u zlatotisku sa molitvom na poleđini.

foto: Kurir

KURIR DANAS POKLANJA LUKSUZNU IKONU U ZLATOTISKU SA MOLITVOM: Slavimo Svetog Jovana Krstitelja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista reci Jordan.

Kurir danas, uoči slave, poklanja luksuznu ikonu u zlatotisku sa molitvom na poleđini, a sutra, na dan slave, medaljon sa zlatotiskom koji možete da nosite oko vrata ili da ga okačite na prigodno mesto.

Posle Sv. Nikole i Sv. Đorđa ovo je svetitelj koji se kod Srba najviše poštuje i slavi.

Jovan je u reci Jordan krštavao svakoga ko se pokajao. Živeo je jednostavno i asketski hraneći se insektima i medom divljih pčela, a odevao se u haljinu od kamilje dlake.

Praznik Svetog Jovana Krstitelja, kog 20. januara slavi Srpska pravoslavna crkva, posvećen je Isusovom rođaku poznatom kao Jovan Preteča. Jovan se zove Krstitelj jer je, po verskom učenju, krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak.

Sveti Jovan je primer čvrste i nepokolebljive vere, poštenja, odvažnosti i istinoljubivosti. To je i bio uzrok njegovog stradanja, jer je javno govorio o nemoralu i bludu cara Iroda, koji je živeo u grehu sa svojom snahom Irodijadom, majkom Salome.

foto: Kurir

Kurir / Silvija Slamnig

Foto: Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track