Najnovije vesti

SIMIĆ: Sastanak Veseljija i Haradinaja sa Kosnetom  o taksama odlučujući! Pozivam Brisel i zemlje Kvinte da izvrše pritisak na Prištinu!
Foto: Printscreen/ Youtube

Predstavnik Srpske liste

SIMIĆ: Sastanak Veseljija i Haradinaja sa Kosnetom o taksama odlučujući! Pozivam Brisel i zemlje Kvinte da izvrše pritisak na Prištinu!

Politika
09:48h

Predstavnik Srpske liste Slavko Simić navodi da je sutrašnji sastanak predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija, Ramuša Haradinaja i američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta o taksama odlučujući jer će od njega, kako kaže, zavisiti budućnost dijaloga Beograda i Prištine.

Poziva Brisel i zemlje Kvinte da izvrše pritisak na kosovske lidere.

Slavko Simić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je potrebno da Brisel, zemlje Kvinte i Evropske unije izvrše pritisak na kosovske lidere kako bi se odluka o taksama povukla i kako bi se kosovski Albanci naterali da sednu za pregovarački sto u Briselu.

"Očekujemo od ambasadora u Prištini ali i od američke administracije, zemalja Kvinte i Evropske unije, koja je posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine, da izvrše jači/snažniji pritisak na kosovske lidere kako bi se odluka o taksama povukla i kako bi se oni naterali da sednu za pregovarački sto u Briselu da bi se rešavali svi problemi i izazovi sa kojima se suočavaju i Srbi i Albanci na KiM. Ukoliko se to ne desi, ako ne dođe do pritiska međunarodne zajednice na Albance sasvim sam siguran da u prvoj polovini godine nećemo imati povlačenje odluke o uvođenju taksi na robu iz Srbije, a samim tim imaćemo i blokiran dijalog", navodi Simić.

Dodaje da se kosovski lideri nalaze u pat-poziciji jer su, kako kaže, uvođenjem taksi politički dezertirali pred pregovore koji treba da se vode između Beograda i Prištine.

"U prethodna dva meseca imali smo jeftine političke poene nakon usvajanja odluke Prištine o uvođenju taksi na robu koja dolazi iz Srbije na Kosovo i Metohiju. Sasvim sam siguran da se sada prištinski lideri nalaze u jednoj pat političkoj poziciji jer su na neki način uvođenjem taksi politički dezertirali pred pregovore koji treba da se vode između Beograda i Prištine i na taj način su potpuno blokirali dijalog koji treba da se vodi", ističe Simić.

Dodaje da je Srpska lista pokušavala na sve moguće načine da se bori za prava i interese srpskog naroda kroz kosovske institucije, ali da se suočava sa velikim poteškoćama, jer, kako kaže, kosovski sistem ne poštuje međunarodno pravo, međunarodne sporazume, dogovore između Beograda i Prištine, niti postojeće kosovsko zakonodavstvo.

"Srpska lista je u prethodnom periodu pokušavala na sve moguće načine da se bori za prava i interese srpskog naroda kroz kosovske institucije, ali ako gledamo hronologiju političkih događaja i dešavanja u kosovskoj skupštini i vladi, doći ćemo do zaključka da kosovski sistem apsolutno ne poštuje ni međunarodno pravo, međunarodne sporazume, dogovore između Beograda i Prištine, niti postojeće kosovsko zakonodavstvo, tako da je veoma teško funkcionisati i boriti se u takvim uslovima za prava i interese srpskog naroda", objašnjava Simić.

Dodaje da Srpska lista ima veoma važnu ulogu jer je najjača opoziciona partija u kosovskim institucijama.

RTS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...