OPOZICIJA PONUDILA UGOVOR SA NARODOM: Prete bojkotom izbora i izlaskom iz parlamenta, a evo šta nude...
Foto: Beta/Savez za Srbiju

opoziciono delovanje

OPOZICIJA PONUDILA UGOVOR SA NARODOM: Prete bojkotom izbora i izlaskom iz parlamenta, a evo šta nude...

Politika -

Opozicione organizacije koje nisu deo Saveza za Srbiju imale su rok od tri dana da prihvate "Ugovor sa narodom" koji im je predočen na poslednjem sastanku opozicije.

U prvoj tački dokumenta navodi se neizlazak na izbore ukoliko se ne ispune uslovi opozicije za slobodne i poštene izbore. Druga tačka je nepriznavanje bilo kakvih akata koje bi sadašnji režim usvojio, a koji bi ugrozili državne i nacionalne interese i resurse.

U trećoj tački opozicija se poziva na napuštanje predstavničkih tela i delegitimisanje režima, a u četvrtoj na borbu za slobodne izbore koji su definisani Uslovima za slobodne i fer izbore. Peta tačka je formiranje zajedničke liste "Jedan od pet miliona", gde bi trebalo da se pored stranačkih kandidata za poslanike i odbornike nađu i sindikalci, predstavnici udruženja građana, studenata i javnih ličnosti...

Opozicija bi, ako bi pobedila na izborima, formirala vladu od stručnjaka u kojoj ne bi bilo lidera opozicije a na čijem čelu bi bio čovek koji nije stranačka ličnost. Zadatak te vlade bi bio vraćanje demokratskih načela i vladavine prava u Srbiju, kao i poštovanje ustavnih načela o podeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, a onda uspostavljanje nezavisnog Ustavnog suda.

Ta vlada bi trebalo da postavi specijalnog tužioca za korupciju, organizovani kriminal i trgovinu uticajem kao i da osnaži Državnu revizorsku instituciju u kontroli trošenja para iz budžeta.

Zadaci bi bili i da se zaštite nezavisna regulatorna tela i institucije od stranačkog uticaja, lustracija, ispitivanje porekla imovine, izmena izbornog zakonodavstva i koordinacija u formi posebnog tela koje će delovati u dobroj volji radi realizacije zajedničkih ciljeva.

Opozicija planira i da nastavi sa podrškom protesta u Beogradu a ovaj dokument poslat je raznim organizacijama i sindikatima.

(Kurir.rs/Blic/Marko Tašković/Foto: Beta/Savez za Srbiju)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track