NEMAČKI SUDIJA FLUGE BESAN: Iz žalbenog postupka isključeni Meron i Ađijus! Karadžić i Mladić sada mogu biti OSLOBOĐENI!
Foto: EPA

ogorčen

NEMAČKI SUDIJA FLUGE BESAN: Iz žalbenog postupka isključeni Meron i Ađijus! Karadžić i Mladić sada mogu biti OSLOBOĐENI!

Politika -

Sudija Žan-Klod Antoneti priprema oslobađajuću presudu ili značajno blažu od prvostepene za Radovana Karadžića i Ratka Mladića, rekao je Kristof Fluge, bivši sudija haškog tribunala i Međunarodnog rezidualnog mehanizma.

Splitska Slobodna Dalmacija piše da je Fluge pre nekog vremena demonstrativno podneo ostavku na sudijsku dužnost, navodeći da to nije učinio samo iz privatnih razloga.

Nemački sudija, naime, piše Slobodna Dalmacija, uvod u takav rasplet vidi u apsurdnoj odluci francuskog sudije Antonetija, koji je prihvatio zahtev Mladićeve i Karadžićeve odbrane i iz žalbenog postupka isključio sudije Teodora Merona, Kamela Ađijusa.

Teodor Meron
Teodor Meronfoto: Foto Beta/Almir Ražić, 11 jul 2016

Fluge smatra apsurdnim apsurnim to što je nadležni sudija prihvatio tezu pristrasnosti kada je u revizijskim procesima Karadžiću i Mladiću udovoljio molbi njihovih advokata koji su tražili isključenje sudija Merona i Ađijusa iz drugostepene odluke i proglase pristranim, kako kaže, samo zato jer su već sudili u sličnim procesima.

Kao ne manje važno napominje se da je Antoneti, za kojeg kažu da je kontroverzni francuski sudija, potpisao i oslobađajuću presudu lideru radikala Vojislavu Šešelju.

Upitan da li mu je zamislivo da se, kako se navodi, "Karadžić i Mladić na kraju izvuku", Fluge je odgovorio da ništa nije nemoguće jer i na sudu rade ljudi koji čine greške.

"Postoji izreka po kojoj ste pred sudom i na otvorenom moru u Božjim rukama", rekao je Fluge za Cajt i dodao d ga iz raznih udruženja žrtava rata na Balkanu stalo opsedaju zabrinutim pitanjima hoće li Karadžić i Mladić na kraju biti oslobođeni".

Inače, prvostepenom presudom Karadžić je u Hagu pre gotovo tri godine osuđen na 40 godina zatvora, a Mladiću je 2017. u istom sudu izrečena doživotna kazna zatvora.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja