Bojan Pajtić: Pobedio sam jer nemam afere!

Intervju, predsednik Vlade Vojvodine

Bojan Pajtić: Pobedio sam jer nemam afere!

Politika -
Već osam godina savesno i odgovorno obavljamo svoj posao i nije neobično što su građani omogućili da dobijem treći mandate

BEOGRAD - Veruju mu Vojvođani.- Pokrajinska vlada je u veoma teškim uslovima globalne recesije uspela da se izbori za status četvrte regije u Evropi po efektivnosti stranih ulaganja. Obezbedili smo sredstva koja su nam omogućila najveći investicioni ciklus u poslednjih nekoliko decenija - objašnjava Bojan Pajtić u razgovoru za Kurir neke od razloga zbog čega je već treći put izabran za pokrajinskog premijera.On dodaje da je njegov tim uspeo da realizuje čitav niz originalnih programa zapošljavanja.- To je omogućilo otvaranje pogona u onim lokalnim sredinama gde dugi niz godina nije otvorena nijedna fabrika. Kada se tome doda činjenica da osam godina savesno i odgovorno obavljamo svoj posao, bez skandala i afera, nije neobično da su građani u tako velikom broju omogućili da po prvi put u istoriji neko u trećem mandatu bude predsednik pokrajinske vlade.♦ Da li očekujete dobru saradnju sa republičkom vladom, s obzirom na to da u njoj nema DS?- Svakako želimo da korektno sarađujemo, kako sa republičkom vladom, tako i sa lokalnim administracijama, nezavisno od toga ko čini većinu. Očekujem da će i u republičkoj vladi biti dominantan odgovoran stav koji građane, a ne političke stranke, stavlja na prvo mesto.♦ Kako se vama čini savez SNS-SPS-URS, koji će predvoditi državu?- Već sama činjenica da će vladajuću koaliciju činiti više od 20 stranaka, od kojih su neke dijametralno suprotne, izaziva oprez. Kao čovek koji živi u ovoj zemlji, želim da vlada bude uspešna. Nadam se da će nova parlamentarna većina imati snage da, uprkos svojoj političkoj prošlosti, povedu državu putem evropskih integracija, razvoja privrede i dalje reforme društva.♦ Kako komentarišete odluku Ustavnog suda Srbije, prema kojoj su određene tačke Statuta Vojvodine neustavne?- Jedan deo odluke je, u formalno-pravnom smislu, odbranjiv. Međutim, neki segmenti, koji se, primera radi, odnose na ukidanje pomoći i podrške trudnicama, penzionerima i ugroženim kategorijama stanovništva pravno su neutemeljeni i štetni, pre svega za građane pokrajine, a mnogo manje za samu pokrajinsku administraciju.♦ Šta ćete uraditi tim povodom?- Odluka Ustavnog suda je pravosnažna, konačna i izvršna, tako da njeno stupanje na snagu automatski isključuje osporene odredbe.

Očistićemo DS♦ Najavili ste određene promene u DS, čistku bahatih funkcionera. Kada to može da se očekuje i da li će biti nekih promena u vrhu stranke?- Analiza izbornih rezultata je prirodan proces, koji se dešava nakon svakog izbornog ciklusa. Oni koji su stranku koristili da bi poboljšali svoj životni standard, oni koji su se bahatili i koji su bili neodgovorni, neće moći da obavljaju odgovornu dužnost na bilo kom nivou organizacije stranke.Predstavnici Vojvodine ostaju u Briselu♦ Mislite li da će odluka USS povući i ukidanje drugih kancelarija u Briselu, poput niške?- To bi bilo štetno za građane. Sve regije članica EU i kandidata za članstvo imaju svoja predstavništva u Briselu, jer im ona omogućuju da iz evropskih fondova pribave finansijska sredstva za dalji prosperitet tih gradova i regija. Nećemo dozvoliti da građani Vojvodine budu jedini stanovnici Evrope kojima se ukida pravo na razvoj. Zato naši predstavnici ostaju u Briselu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja