HRVATI, VI STE NEIŽIVLJENI PEDERI: Milorad Pupovac žestoko uzvratio na provokacije Sabora!
Foto: BETA, EPA

milorad pupovac uzvratio na provokacije kolega

HRVATI, VI STE NEIŽIVLJENI PEDERI: Milorad Pupovac žestoko uzvratio na provokacije Sabora!

Politika -

Krajnje isprovociran raspravom o referendumu kojim bi se Srbima oduzelo pravo da glasaju o budžetu i izboru vlade, Pupovac usred Hrvatskog sabora održao lekciju poslanicima

Lider Samostalne demokratske stranke Srba (SDSS) i poslanik u Saboru Milorad Pupovac održao je žestoku lekciju kolegama u hrvatskom parlamentu, gde se u sredu raspravljalo o verodostojnosti potpisa za referendum, kojim se želi inicirati promena izbornog zakona - da poslanici nacionalnih manjina, time i Srbi, nemaju pravo za glasanje o budžetu, niti za izbor ili opoziv tamošnje vlade.

foto: Beta

Pupovac je odbrusio kolegama u Saboru da su „neostvareni i neiživljeni pederi“, koji ne mogu da shvate da ih ne ugrožavaju Srbi koji su ostali da žive u Hrvatskoj.

Žustra retorika

- Kao što smo čuli danas ovde, i prošlo je kao da niko ništa nije rekao, a sve veliki hrišćani, sve veliki katolici i hrvatski suverenisti, koje ugrožavaju pederi, Srbi i ne znam ko drugi. A ko ih ugrožava? Oni sami, neostvareni, neiživljeni pederi. U moralnom i svakom drugom smislu te reči. Neostvareni Hrvati koji nisu u stanju da shvate da im nisu Srbi koji su ostali da žive u Hrvatskoj i koji predstavljaju Srbe problem. Problem su oni sami. Ne znaju ko su, šta su, kuda će i kako sa sobom. Pa tako kao što su juče pljuvali po Beogradu, danas pljuju po Briselu. A sebe nikako da pogledaju tamo gde treba, u očima drugih ili u ogledalu - naveo je Pupovac i nastavio:

- Sramota me je da delim ovu dvoranu sa ljudima koji tako misle i tako govore o drugim ljudima. I oni bi ovoj zemlji trebalo da donesu prosperitet? Osiguraju pravi identitet? Slobodarstvo? Zapravo nas vraćaju u crni mrak. Zato ovo zaista nije pitanje jesu li ljudi koji su radili ovaj posao koji im je poverila vlada napravili taj posao kako valja. Ovo je priča o onima koji su skupljali potpise, vodili kampanju, služili se najnedopuštenijim sredstvima da jedva skupe potpise, a onda se jedan profesor ustavnog prava poziva na volju naroda. Jeste. Svaka hulja se danas može pozivati na volju naroda. I zato nam jeste tako kako nam jeste i biće nam tako sve dotle dok narod ne prozre te hulje.

Ljudsko razumevanje

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže za Kurir da Pupovac ima njegovo ljudsko razumevanje i čestita mu na sposobnosti da se ustašama obrati sa takvom umerenošću:

foto: Beta

- Ustaše koje vode hrvatsku državu sramota su hrvatskog naroda, a pretnja svim ljudskim vrednostima. Mržnja prema Srbima u Hrvatskoj danas nije ništa manja nego što je bila u NDH juče. Da mogu, ne da bi zabranili Srbima da glasaju, već bi im zabranili i da postoje. Ustaše koje vode hrvatsku državu ne mogu da prežale što nisu proterali sve Srbe i srušili svaku pravoslavnu crkvu, opljačkali i spalili svaku srpsku kuću i preorali svaki srpski grob.

EU bi, kako ističe, morala da kaže svojoj članici da su fašizam i nacizam, bez obzira na to da li su italijanski, nemački ili hrvatski, podjednako zlo i podjednako sramotni i zabranjeni:

- EU ne treba da štiti Srbe, treba da štiti vrednosti antifašizma bez obzira na to od koga su ugrožene i ko ih brani. Ako je neko i načas pomislio da preterujem u osudi bujanja ustaštva u Hrvatskoj, sada zna da sam u svakoj reči bio potpuno u pravu.

Lider LSV Nenad Nenad Čanak kaže da je Pupovac pokazao visok stepen samokontrole.

- Taj predlog o referendumu je nešto što je za moj način razmišljanja potpuno nedopustivo. Suština je da prave građane drugog reda od svojih državljana u Hrvatskoj, članici EU, kako oni ne bi mogli da glasaju za budžet koji oni kao poreski obveznici pune. Van svake pameti! To je kombinacija voluntarizma i divljaštva. U tom smislu, Pupovac je birao svaku reč i bio nežan u odnosu na ono što bih im ja rekao.

Hrvoje Zekanović

ŠTETA ŠTO PUPOVAC NIJE 1995. NA TRAKTORU POBEGAO U BEOGRAD!

foto: Beta

U Hrvatskoj ni juče nisu prestajali sa provokacijama. Poslanik HRAST Hrvoje Zekanović izjavio je u Hrvatskom saboru da mu je žao što Milorad Pupovac, poslanik i vođa SDSS, nije 1995. pobegao na traktoru u Beograd, aludirajući na etničko čišćenje koje je nad Srbima u Hrvatskoj izvršeno tokom vojno-policijske operacije „Oluja“. Zekanović je i napad na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu nazvao običnim guranjem.

REAGOVANJA

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ, POSLANIK SNS

PODRŠKA PUPOVCU, HRVATI SU STOKA I IDIOTI

foto: Zorana Jevtić

Podržavam istup gospodina Pupovca i zaista ga razumem jer je nečuveno da neko u 21. veku uopšte pomišlja da tako nešto donese. To su potpuni idioti i stoka.

MIODRAG LINTA, PREDSEDNIK SAVEZA SRBA

POTRESNO REAGOVANJE IZ OGORČENJA

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Pupovac je tako potresno reagovao jer je ogorčen zbog konstantnih napada na preostale Srbe u Hrvatskoj, kako bi otišli ili se asimilovali. Zagreb na razne načine pokušava da rehabilituje zločinačku NDH. Oni krše temeljne evropske vrednosti i manjinska prava. Njihova inicijativa o referendumu za izmenu izbornog zakona potpuni je nonsens. Zamislite vi da Hrvatska, navodno demokratska država, članica EU, ima takve zahteve. Sramotno.

VOJISLAV ŠEŠELJ, LIDER SRS

NAJGORE USTAŠE

foto: Filip Plavčić

To što Hrvati žele da proguraju kroz izmenu izbornog zakonodavstva nedopustiva je diskriminacija. Najveći problem u Hrvatskoj su oni koji nisu poreklom Hrvati. Najgori su iskompleksirani Srbi katolici, koji moraju neprestano da se dokazuju. Od njih su najgore ustaše napravljene. Moraju da budu veći katolici od pape.

DRAGAN MARKOVIĆ PALMA, LIDER JS

HRVATI DA SPUSTE LOPTU

foto: Dragana Udovičić

Hrvati ne miruju, ne prestaju sa provokacijama i slanjem ratno-huškačkih poruka. Napadaju čak i sportiste. Ljubomorni su što Srbija brže ekonomski napreduje od Hrvatske, iako je članica EU. Hrvati bi morali da spuste loptu. Trebalo bi da zaboravimo na prošlost i radimo na boljoj ekonomskoj saradnji u budućnosti.

MILOMIR MARIĆ, NOVINAR I UREDNIK TV HEPI

URBANI SRBIN

foto: Marina Lopičić

Iako su proterali Srbe, oni su Hrvatima i dalje najveći problem. Pokušavaju sad da sprovedu završan udarac. Pupovac je predugo bio urbani Srbin, ali je on, ipak, samo Srbin. Nije više mogao da podnese višegodišnje provokacije i odgovorio je na taj način.

foto: Kurir

DANAS PRAZNIČNI DVOBROJ KURIRA: Specijal Sretenje, intervjui sa poznatima, ekskluzivne priče i još mnogo toga

U prazničnom dvobroju dnevnih novina KURIR 15. i 16. februara imaćete prilike da pročitate specijal Sretenje, intervjue s Markom Pantelićem i Ljiljanom Blagojević i ekskluzivne priče.

U specijalu na četiri strane možete pročitati sve o Sretenju, rođendanu srpske države: kako je i zašto baš na taj dan 1804. Karađorđe Petrović izabran za vođu ustanka i zašto se narod pobunio protiv turske vlasti, kako je donet i koliko je važio Sretenjski ustav iz 1835, kao i zašto je to bio najmoderniji pravni akt u Evropi tog doba.

Ekskluzivno otkrivamo ko je čovek koji je poslednji video živu Jelenu Marjanović.

Marko Pantelić, prvi centarfor srpske fudbalske reprezentacije, u intervjuu za Kurir govori o prvom golu za „orlove“, novom nacionalnom stadionu, Srbiji na Evropskom prvenstvu i o tome kako danas provodi dane s porodicom.

Ljiljana Blagojević samo za Kurir otkriva zbog čega je bila zabranjena u Narodnom pozorištu.

Čitajte KURIR!

foto: Kurir

OD DANAS U PRODAJI SPECIJALNO IZDANJE NJAM NJAM KUVARA: Potražite na kioscima najbolje recepte za ukusne specijalitete od kiselog kupusa

Od danas ćete na svim kioscima naći novi broj Njam Njam kuvara, sa više od 45 recepata za ukusna jela od kiselog kupusa.

Otkrivamo vam neke od recepata koji vas čekaju u novom broju Njam Njam kuvara: čorba od kiselog kupusa, pita od heljde sa kupusom, pljeskavice od kupusa i krompira, kupus sa rebarcima, podvarak sa suvim šljivama, bosanski lonac, svadbarski kupus, domaćinske sarme i mnogi drugi.

foto: Kurir

Ne propustite

DANAS JE SRETENJE GOSPODNJE: Kurir poklanja IKONU U ZLATOTISKU S MOLITVOM

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik Sretenje Gospodnje, uspomenu na dan kada je Bogorodica novorođenog Hrista uvela u hram da ga posveti Bogu. Kurir danas poklanja luksuznu ikonu u zlatotisku s molitvom na poleđini.

Sretenje Gospodnje se kod hrišćana slavi na 40. dan od Božića. Srpska pravoslavna crkva slavi ovaj praznik 2. februara po crkvenom, a 15. februara po gregorijanskom kalendaru. Ovaj praznik slavi se od 554. godine.

Sretenje se slavilo kao Dan državnosti Srbije do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Srbi veruju da današnji dan kazuje koliko će zima još trajati, a to zavisi od toga da li će mečka danas izaći iz svog brloga i videti svoju senku. Jedan od običaja je i da se na Sretenje Gospodnje obavezno pale sveće, jer se veruje da plamen sveće kuću štiti od groma i drugih nesreća, ali i da ima čarobnu moć.

foto: Kurir

Kurir / Biljana Bojić

Foto: EPA, Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track