ČEDA HOĆE GEJ BRAKOVE:  Jovanović želi da gejevi u Srbiji mogu da usvajaju decu!
Foto: Marina Lopičić

ČEDA HOĆE GEJ BRAKOVE: Jovanović želi da gejevi u Srbiji mogu da usvajaju decu!

Politika -

Jovanović predložio zakone kojima bi se registrovle istopolne zajednice, usvajanje dece kod gej parova, ali i prava nakon promene pola

Lider Liberalno demokratske partije LDP Čedomir Jovanović traži da istopolni partneri u Srbiji mogu da se venčavaju i da usvajaju decu!

Predloge zakona koji regulišu ova pitanja, on je juče uputio Narodnoj skupštini, a njima bi se, kaže, omogućila veća prava pripadnicima LGBT+ osoba u Srbiji. - Dosta je kukavičluka koji nas godinama sprečava da donesemo zakone koji će ljudima dati šansu za normalan život, a naše društvo opredeliti kao moderno, građansko i evropsko. Želimo da LGBT osobe imaju šansu za dostojanstven život. Niko nema štetu od donošenja ovakvih zakonskih rešenja, nikome život sutra neće biti lošiji kada se ovi zakoni usvoje, a mnogima će otvoriti potpuno nove životne perspektive i eliminisati probleme koji su im onemogućavali normalan život - navodi se u saopštenju koje je Jovanović postavio na tviteru.

Predloženi su Zakon o registrovanim istopolnim zajednicama, Zakon o rodnom identitetu i Izmene i dopune Porodičnog zakona, a njima bi se, navode iz LDP, osim registrovanja istopolnih zajednica i usvajanja dece, regulisale i pravne posledice prilikom promene pola.

foto: Filip Plavčić

Lider SRS Vojislav Šešelj nema dilemu kada je reč o predlogu Čedomira Jovanovića: on i kolege radikali za njega neće glasati. - Naravno da za to nećemo glasati. Mi smo protiv gej brakova i njihovog usvajanja dece. Brak je zasnovan na tome da ga čine muškarac i žena i služi da se rađaju deca i pravi potomstvo. Homoseksualci mogu da žive zajedno do mile volje, to je njihova svar. Mi smo porotiv progona homoseksualaca, ali smo i protiv propagiranja da je to nešto pozitivno. Oni mogu i da ugovorom preciziraju obaveze u svojoj zajednici, ali nismo za to da usvajaju decu - izričit je Šešelj.

foto: Filip Plavčić

Urednik gej magazina Optimist Predrag Azdejković smatra da bi bilo bolje da je, pre podnošenja predloga, Čedomir Jovanović konsultovao LGBT orgnaizacije. - Nisam video predlog koji je on podneo i ne znam na šta on liči, ali u svakom slučaju podržavam to što je uradio. Bilo bi super da se konsultuje i sa LGBT orgnizacijama i da predlog prođe kroz još jednu reviziju - kaže Azdejković.

foto: Fonet

Dragomir Anđelković: Potreban nam je natalitet, a ne gej brakovi Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je krajnje nepotrebno govoriti o legalizaciji istopolnih brakova. - Mi treba da radimo na poštovanju tradicionalnih vrednosti. Na očuvanju porodice, na povećanju nataliteta. Gej populacija treba da ima svoja prava, da ih niko ne dira, ne sputava, ne ugrožava. Ali je apsurdno i potpuno nepotrebno govoriti o legalizaciji istopolnih brakova i usvajanju dece u Srbiji - zaključuje Anđelković.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track