ZA ĐETIĆE JE OK, DA JE POLITIČAR GEJ: Pola građana bi ga i dalje podržavali, a evo koliko njih bi razumeli takvu orjentaciju svoje dece
Foto: Profimedia

anketa

ZA ĐETIĆE JE OK, DA JE POLITIČAR GEJ: Pola građana bi ga i dalje podržavali, a evo koliko njih bi razumeli takvu orjentaciju svoje dece

Crna Gora -

Više od polovine građana Crne Gore, 57 odsto, i dalje bi podržavali određene političare ukoliko bi saznali da su homoseksualno opredeljeni, pokazalo je istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO), koje je urađeno u okviru projekta "NE diskriminaciji-DA različitostima".

Kako ističe crnogorski portal CDM, to je značajna promena u odnosu na 2016. godinu kada je ovaj procent bio dramatično manji - svega 33 odsto.

Sličan stepen tolerancije, pokazuju rezultati istraživanja, registruje se i u slučaju uključivanja LGBT prava u program političke stranke, jer je 64 odsto ispitanika reklo da bi i dalje glasali za političku stranku koja bi odlučila da u svoj program uvrstiti prava LGBT osoba, što je porast za više od petinu u odnosu na 2016.godinu.

Istraživanje je, prema rečima koordinatorke projekta Željke Ćetković, sprovedeno od 6. do 8. februara, na dvoetapnom slučajnom reprezentativnom stratifikovanom uzorku od 1.013 ispitanika punoletne populacije iz 17 crnogorskih opština, preko telefonske ankete.

Ćetković je ocenila da su rezultati istraživanja pokazali da se "načelno uočava pozitivniji stav u odnosu na pripadnike LGBT populacije, ali generalno i veća tolerancija nego u prethodnom istraživanju".

Primećuje se, dodala je, i pozitivan trend u prihvatanju stručnjaka LGBT orjentacije. Ona je, međutim, istakla da su i dalje podeljeni stavovi među crnogorskim građanima kada je u pitanju poštovanje prava LGBT osoba, ali da raste udeo onih koji veruju da je priča o LGBT osobama prenaglašena, jer se radi o normalnoj pojavi.

Ćetković je ukazala i da se najveća rezervisanost primećuje kada je reč o najbližima, jer bi, kako je navela, malo više od petine građana (27 odsto) bilo spremno da odmah i u potpunosti podrži svoje dete kada sazna za njegovu ili njenu drugačiju seksualnu orijentaciju.

S druge strane, istaživanje je pokazalo da je značajno manji broj onih koji opravdavaju verbalno i fizičko nasilje prema LGBT osobama, kao i da raste razumevanje i otvorenost za podršku LGBT osobama, istakla je Ćetković.

"Takode, i političke partije mogu biti proaktivnije u zastupanju LGBT prava jer nalazi pokazuju da bi im to sada donosilo manje negativnih poena nego ranije", rekla je ona.

Ćetković je navela da je veoma je važno da danas imamo snažnu većinu, čak 81 odsto onih koji navodi da bi u slučaju da svedoče nasilju nad LGBT osobom pokušali da pomognu, ceneći da niko ne treba da trpi nasilje zbog neke različitosti".

"Dakle, stav prema LGBT osobama u Crnoj Gori definitivno doživljava značajne promjene u pozitivnom smislu što daje vetar u leđa svima nama koji se borimo za ostvarivanje prava svih osoba bez obzira na seksualnu i rodnu orjentaciju", rekla je Ćetković, ocenivši da rezultati ovog istraživanja mogu biti najava "nove zrelosti crnogorskog društva kad je u pitanju tolerancija i prihvatanje".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track