PREDSEDNIK SRBIJE SA KONTEOM Vučić: Premijer Đuzepe je obećao da će Italija biti iskreni ambasador Srbije na evropskom putu (KURIR TV)
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

jednodnevna poseta

PREDSEDNIK SRBIJE SA KONTEOM Vučić: Premijer Đuzepe je obećao da će Italija biti iskreni ambasador Srbije na evropskom putu (KURIR TV)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas italijanskog premijerom Đuzepeom Konteom, koji boravi u jednodnevnoj poseti Beogradu.

Nakon sastanka Vučić i Konte obratili su se medijima.

Predsednik Srbije zahvalio se italijanskom premijeru što je došao u Srbiju, dodavši da je veoma počastvovan zbog toga.

"Srpski i italijanski narod su gradili dobre bilateralne odnose i gradiće ubuduće. Zahvalan sam mu na svim rečima koje je izgovorio i što je pružio podršku evropskom putu Srbije. On je rekao da će Italija biti dobar i iskreni ambasador Republike Srbije na evropskom putu", rekao je predsednik.

foto: Kurir TV

On je dodao da su analizirali ekonomske i bilateralne odnose.

"Beležimo svake godine rast trgovinske razmene sa Italijom i to govori o našim dobrim, iskrenim odnosima. Imamo više od 400 kompanija iz Italije, 10.000 ljudi radi u kompanijama gde su vlasnici Italijani. Važno je i to da se broj italijanskih turista povećava u Srbiji", naglasio je Vučić.

foto: Kurir TV

"Razgovarali smo o KiM, upoznao sam ga sa tim šta su stavovi Srbije i da smo spremni za nastavak dijaloga, kada se ukinu prištinske takse. Spremni smo za razgovore koji bi možda u budućnosti doneli neko kompromisno rešenje", dodao je predsednik.

Vučić je poručio Konteu da Italija može od Srbije očekivati podršku, bez obzira što smo mala zemlja.

Predsednik je još jednom ponovio da Italija iako je priznala nezavisnost Kosova ima dosta razumevanja za položaj Srbije koji je dosta težak.

Vučić je rekao da izjave italijanskog premijera po pitanju Kosova i Metohije donose optimizam, ali da je svestan da Srbiji nema ulaska u EU dokle god se ne reši situacija sa Albancima.

Osvrnuvši se na intervju za italijansku ANSU, Vučić je rekao da ništa o priznanju Kosova i Metohije nije rekao.

On je rekao da Albanci mnogo ulažu u lobiranje, za razliku od Srbije.

foto: Kurir TV

Premijer Đuzepe Konte zahvalio je na gostoprimstvu i rekao je da može slobodno da kaže da se oseća kao kod kuće.

"Mogu da potvrdim iskreno prijateljstvo koje povezuje naše dve zemlje, a potvrdio sam i podršku Italije na evropskom putu Srbije, kao i reforme koje je predsednik do sada sprovodio", rekao je Đuzepe i dodao da je Italija rame uz rame uz Srbiju.

foto: Kurir TV

On je dodao da smatra da Priština treba da pokaže napor da obnovi pregovore i povuče takse.

"Mi se nadamo da će taj kompromis biti veoma brzo postignut. Svesni smo da Beograd i Priština treba da nađu kompromisno rešenje, koji će se ogledati na stabilnost čitavog regiona", napomenuo je italijanski premijer.

Italijanski premijer je dodao da mere Prištine ne vode ničemu i da je jedini način da se ubrza put ka EU da se krene ka dijalogu.

"Pričaću sa Mogerini o narednim dešavanjima i na koji način Italija može da realno i konkretno da zastupa Srbiju, jer je to jedini način ka rešenju i kompromisu", rekao je premijer.

On je rekao da je Italija drugi po redu ekonomski partner Srbije.

"Naša saradnja je sve intenzivnija u različitim sektorima i ubeđen sam da će ova moja poseta doprineti daljem unapređivanju saradnje", naglasio je Đuzepe.

1 / 3 Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Konte je prethodno razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić, koja ga je uz najviše počasti dočekala, prvo na aerodromu "Nikola Tesla", a zatim i ispred Palate Srbija.

Konte, inače, prvi put od stupanja na dužnost dolazi na Zapadni Balkan, a poseta Srbiju mu je prva bilateralna poseta jednoj evropskoj zemlji od početka godine.

Predviđeno je da se nakon sastanka Vučić i Konte obrate medijima.

Uoči Konteove posete, Vučić je u intervjuu za italijansku agenciju Ansa rekao da je podrška zvaničnog Rima ključna za ekonomiju Srbije, evropski put naše zemlje ali i rešavanje pitanja Kosova.

On je ocenio da je mudra odluka predsednika italijanske Vlade da poseti Srbiju i Balkan uprkos problemima sa kojima se suočava Unija, pogođena izvesnim zamorom i slabim entuzijazmom za dalje proširenje.

"S velikim poštovanjem i interesovanjem očekujem premijera Kontea", rekao je Vučić i dodao da je ta poseta od izuzetne važnosti, da predstavlja izuzetnu čast i da će Srbija učiniti sve kako bi bila uspešna.

Italija je drugi ekonomski partner Srbije, a robna razmena premašila je prošle godine četiri milijarde evra.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja