STOP OKUPLJANJU USTAŠA U AUSTRIJI! Linta: Dobro je poznato da je Blajburg od dolaska HDZ na vlast postao mesto hodočašća sledbenika Ante Pavelića!
Foto: Zorana Jevtić

ZABRANA

STOP OKUPLJANJU USTAŠA U AUSTRIJI! Linta: Dobro je poznato da je Blajburg od dolaska HDZ na vlast postao mesto hodočašća sledbenika Ante Pavelića!

Politika -

Hrvatska je u šoku zbog odluke Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine zbog nedostatka distance prema ustaštvu zabrani komemoraciju na Blajburškom polju.

Biskupija u Klagenfurtu je Hrvatsku biskupsku konferenciju obavestila pisanim putem, a kao osnovni razlog navedeno je da se ta komemoracija politički instrumentalizuje, te da bi to moglo biti štetno po Crkvu. To je naljutilo hrvatske biskupe koji su izrazili "svoje duboko neslaganje s razlozima" i u celosti ih odbacili.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravio je odluku koruške Katoličke crkve da zabrani misu ustašama ubijenim na Blajburškom polju krajem Drugog svetskog rata.

- Dobro je poznato da je Blajburg od dolaska HDZ na vlast 1990. godine postao mesto godišnjeg hodočašća desetina hiljada sledbenika ustaškog pokreta poglavnika Ante Pavelića, komandanta fabrike smrti Jasenovac Maksa Luburića, komandanta zloglasne Crne legije Jure Francetića i brojnih drugih zlikovaca - naveo je Linta.

On je kao "jedan od brojnih dokaza da je temelj Hrvatske ustaštvo" istakao odluku Hrvatskog sabora da bude pokrovitelj komemoracije ubijenim pripadnicima vojske genocidne NDH u Blajburgu, kao i redovni dolasci brojnih hrvatskih zvaničnika ili njihovih izaslanika na najveći skup nacifašista u Evropi.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track