Iran naoružavao muslimane u BiH

Zvanično potvrđeno

Iran naoružavao muslimane u BiH

Politika -
Vlada u Teheranu, Turska i još neke zemlje slale oružje bosanskim muslimanima tokom rata, tvrdi bivši zvaničnik Unprofora

HAG - Kršili embargo.Iran, Turska i još neke zemlje snabdevale su oružjem muslimane tokom rata u BiH, izjavio je bivši zvaničnik Unprofora Dejvid Harland juče na suđenju bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću (69) pred Haškim tribunalom. On je istakao da je Unprofor sve vreme znao za to, ali da nije imao mandat da to spreči.Harland je bio civilni zvaničnik Unprofora od 1993 do 1995. i politički savetnik komandanta snaga UN Ruperta Smita, koji je naredio napade aviona NATO na VRS. Dok ga je Mladićev advokat Branko Lukić ispitivao, on je potvrdio da su Iran, Turska i neke zapadne sile 1995. slale naoružanje bosanskim muslimanima uz prećutno odobrenje SAD.- Znali smo da je Iran slao oružje u BiH kroz Hrvatsku uz znanje SAD. Hrvatska je te isporuke oporezivala tako što bi deo oružja zadržala. Takođe, na aerodrom u Tuzli iz aviona u niskom letu spuštane su isporuke oružja od pristalica sa Zapada i iz Turske - precizirao je svedok optužbe.On je naveo da Unprofor nije imao zadatak da to spreči, a da Savet bezbednosti to kršenje sopstvenog embarga na isporuke oružja u BiH, uvedenog 1991, nije kaznio „zbog umešanosti nekih članica“ Saveta.- Kad je Unprofor pokrenuo pitanje tih letova kod NATO, Alijansa je odbila da sarađuje - rekao je svedok.Harland je potvrdio i da šest muslimanskih gradova pod zaštitom UN, uključujući Sarajevo i Srebrenicu, nije bilo demilitarizovano, ali je naglasio da su za demilitarizaciju bile zadužene zaraćene strane, a ne Unprofor.- U Sarajevo nije dolazilo teško naoružanje, ali se lako naoružanje kretalo u oba pravca kroz tunel ispod aerodroma Butmir, koji je bio širok manje od dva metra - naveo je Harland.Mladić je mirno pratio ispitivanje, povremeno klimajući glavom u znak odobravanja. Inače, bivši komandant Vojske Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, progon muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima i uzimanje „plavih šlemova“ UN za taoce, a to sve od 1992 do 1995. godine.

Zbog Markala bombardovali SrbeDejvid Harland naveo je da je druga eksplozija na pijaci Markale u Sarajevu 1995 bila „odabrana“ kao „okidač“ za vazdušne udare na položaje Vojske Republike Srpske, a da se to nije dogodilo, VRS bi bila bombardovana nekoliko nedelja kasnije. Prema optužnici protiv Mladića, na Markalama je 28. avgusta 1995. minobacačka granata ispaljena s položaja VRS ubila 43 osobe i ranila 75 građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track