BIVŠI ŠEF FRANCUSKE DIPLOMATIJE O RAMBUJEU I NATO AGRESIJI: Madlen Olbrajt minirala pregovore, bombardovanje bilo neizbežno
Foto: EPA

istina o konferenciji

BIVŠI ŠEF FRANCUSKE DIPLOMATIJE O RAMBUJEU I NATO AGRESIJI: Madlen Olbrajt minirala pregovore, bombardovanje bilo neizbežno

Politika -

BEOGRAD - Iber Vedrin, bivši šef francuske diplomatije iz vremena kada je ta zemlja učestvovala u bombardovanju Srbije i SRJ, izjavio je da je ta akcija bila neizbežna kako bi se neutralisali srpski vojni ciljevi i sprečilo delovanje srpskih bezbednosnih snaga na Kosovu, a da su konačnu odluku o tome "razumele ili odobrile sve zemlje NATO, sve zemlje EU, svi susedi Srbije".

foto: EPA/Vladimir Vetkin

"Cilj bombardovanja nije bilo nezavisno Kosovo. Bilo bi bolje da je to moglo da se izbegne...", kaže u intervjuu za "Večernje novosti" Vedrin, koji je sa tadašnjim britanskim kolegom Robinom Kukom kopresedavao neuspešnim pregovorima u Rambujeu.

Kako podsećaju "Novosti", Vedrin je kasnije izjavljivao da su mu ti pregovori predstavljali veliku frustraciju, kao i da je njihovom neuspehu doprineo i otvoren proalbanski stav tadašnje američke državne sekretarke Medlin Olbrajt.

Na konstataciju beogradskog dnevnika da bombardovanje nije rešilo problem na Kosovu i da i dalje nije nezavisno za veliki deo međunarodne zajednice, Vedrin je rekao da je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. i da ga sada priznaje 110 zemalja članica UN.

"Mislim da morate da priznate tu realnost i da se projektujete u budućnost", izjavio je bivši francuski ministar, koji je sada geopolitički analitičar, savetnik i publicista.

foto: Aleksandar Jovanović

On je izjavio da je način na koji se danas tretiraju Srbi na KiM neprihvatljiv.

"Svestan sam toga. To je jednako za žaljenje kao i ono što je ranije činjeno Albancima na Kosovu...I američki Stejt department je zabrinut zbog toga", kaže Vedrin.

Na podsećanje lista da su Srbi bili veoma razočarani zbog učešća starog saveznika Francuske u napadu NATO i na pitanje da li je možda moglo da bude drugačije, Vedrin je rekao da savezništvo dve zemlje datira još od početka 20. veka, "ali u veoma drugačijem kontekstu", dodajući da su "konačnu odluku o upotrebi vojne sile razumele ili odobrile sve zemlje NATO, sve zemlje EU, svi susedi Srbije".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track