Najnovije vesti

PRIŠTINA: CIK odbio kandidature predstavnika Srpske liste
Foto: Aleksandar Jovanović

Vanredni izbori za predsednike 4 severne opštine zakazani za 19. maj

PRIŠTINA: CIK odbio kandidature predstavnika Srpske liste

Politika

PRIŠTINA - Centralna izborna komisija potvrdila je kandidature predstavnika Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje, ali ne i predstavnika Srpske liste.

 

Centralna izborna komisija potvrdila je kandidature predstavnika Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje, ali ne i predstavnika Srpske liste.

 

Članovi izborne komisije iz pokreta Samoopredeljenje bili su uzdržani tokom glasanja i onemogućili u ovom krugu odlučivanja prihvatanje kandidata Srpske liste, javlja RTS.

 

 

Za potvrđivanje kandidata potrebno je osam od 11 glasova članova Centralne izborne komisije, koja, međutim, trenutno ima devet imenovanih članova.

Članovi izborne komisije iz Samoopredeljenja traže da se srpski kandidati Goran Rakić, Vučina Janković i Zoran Todić zamene, zato što se kao predsednici severnih opština u ostavci, ponovo kandiduju za iste pozicije i zato što se najavljuju njihove ponovne ostavke ako budu izabrani.

 

Predstavnici Samoopredeljenja će insistirati da se o kandidatima Srpske liste izjasni ustavni sud. Sada se očekuje da će Srpska lista podneti žalbu, o kojoj treba da se izjasni Panel za predstavke i žalbe. To je viša instanca odlučivanja, posle odluke Centralne izborne komisije.

 

Vanredni izbori za predsednike četiri severne opštine zakazani su za 19. maj. 

 

(Kurir.rs/RTS)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...