REDOVNO ZASEDANJE SABORA SPC: Vladike se okupljaju 9. maja u manastiru Žiča
Foto: Youtube Printscreen

radni deo zasedanja biće nastavljen u Beogradu

REDOVNO ZASEDANJE SABORA SPC: Vladike se okupljaju 9. maja u manastiru Žiča

Društvo -

BEOGRAD - Ovogodišnje redovno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve počeće 9. maja u manastiru Žiča, a nakon dva dana, 11. maja, arhijereji će rad nastaviti u Beogradu, rečeno je u Beogradskoj patrijaršiji.

Kako se očekuje, Sabor SPC će trajati do 17. maja, a na dnevnom redu će se naći sve aktuelne teme iz života Crkve i, naravno, pitanje Kosova i Metohije.

Nakon svečanog dela, glavne sednice radnog dela zasedanja održaće se, kako je to uobičajeno, u Beogradu, u Patrijaršijskom dvoru.

Manastir Žiča izabran je u sklopu obeležavanja osam vekova autokefalnosti, koje počinje na jesen, jer ga je za svoje sedište odredio prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje.

Nešto kasnije sedište arhiepiskopije premešteno je u Peć, gde je, u Pećkoj patrijaršiji, otpočeo prethodni godišnji Sabor, kao drevnom mestu stolovanja srpskih crkvenih poglavara.

Sa dosadašnjih okupljanja, Crkva se redovno oglašavala o Kosovu, pa je za očekivati da to bude tema i predstojećeg Sabora, najvišeg tela SPC čije su odluke obavezujuće. Patrijarh presuđuje samo ako je glasanje nerešeno.

Sa poslednjeg, vanrednog, zasedanja održanog početkom novembra, vrh Crkve je ponovio stav sa redovnog godišnjeg zasedanja, koja se uvek održavaju u maju, da se "ni po koju cenu ne sme da dovede pod znak pitanja puni suverenitet i integritet Srbije na Kosovu i Metohiji".

Neposredno uoči Sabora, patrijarh Irinej je boravio na Kosovu, odakle je poručio da je SPC za kompromis ali takav da Kosovo i Metohija ostanu u Srbiji i da "zemlja srpska ne može tuđa da bude nego srpska".

Arhijereji na saborskim zasedanjima podnose izveštaje o svom radu za period od prethodnog takvog okupljanja, druge teme nameću same okolnosti. Na dnevnom redu će se sigurno naći pripreme za obeležavanje autokefalnosti SPC i crkveni medjupravoslavni spor u Ukrajini.

Sabori završavaju saopštenjima u kojima se iznose teme, izdvojene na zasedanju kao najvažnije, sa kojima treba upoznati javnost.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track