Najnovije vesti

ISTORIČAR DEJAN RISTIĆ:  Izjava koju je dao patrijarh Irinej posle razgovora sa Vučićem i Dodikom bila pomiriteljska, blaga i blago optimistična
Foto: Dragan Kadić

stav crkve značajan ali ne i presudan

ISTORIČAR DEJAN RISTIĆ: Izjava koju je dao patrijarh Irinej posle razgovora sa Vučićem i Dodikom bila pomiriteljska, blaga i blago optimistična

Politika

BEOGRAD - Istoričar Dejan Ristić posle jučerašnjrg razgovora predsednika Aleksandra Vučića sa vladikama SPC na sednici Sabora, smatra da posle tog susreta ne treba očekivati ozbiljniju promenu stavova SPC oko budućnosti KiM, te da treba sačekati kraj sabora i saopštenje koje će uslediti, ali skreće pažnju na to da je izjava koju je dao patrijarh Irinej, posle razgovora bila " pomiriteljska, blaga i blago optimistična".

 

Ristić kaže da je predsednik ponovio da je situacija po pitanju KiM teška i da je nepovoljan položaj Srbije kad je reč o kosovskom pitanju, dok je patrijarh izrazio nadu da se razgovori neće završiti na najgori mogući način po nas.

Na pitanje da li je čuo tu rečenicu i ranije, Ristić kaže da nije, jer je crkva do sada insistitala na tome da je kosovo sveta srpska zemlja, da je nedeljivo i da treba da ostane u Srbiji u punom kapacitetu, ali da svakako treba sačekati zvanično saopštenje, budući da je Sabor u toku.

 

foto: Damir Dervišagić

Upitan da li je došlo do zaokreta u politici SPC, Ristić ipak smatra da to nije slučaj, jer jedan sastanak ne može da promeni bazične stavove crkve, koja postoji 800 godina.

 

"Važno je sačekati kraj i saopštenje, a mislim da će teskt tog saopštenja, u delu o KiM biti identičan kao i sa prethodnih zasedanja Sabora i da tu neće biti promena", rekao je Ristić.

 

Komentarišući to što je jedan od vladika rekao predsedniku da će pogrešiti šta god da uradi, Ristić je konstatovao da je uvek rizik kada treba da se reši krizu kao što je kosovska, koja je viševekovna, indentitetska, geopolitička, a u jednom periodu se odigravala i kroz oružani sukob.

 

"Svakako da će, šta god da se uradi, biti greška, jer naši zahtevi u punom kapacitetu vrlo verovatno neće u potpunosti da budu ostvareni i to je realpolitika, a to je, nažalost, zadržavanje Kosova u okviru granica Srbije", rekao je Ristić.

 

Ristić kaže i da je jučerašnji susret predsednika sa vladikama SPC jedan u nizu redovnih susreta šefa države i crkvenog poglavara, i zgodna prlilika da dođe do direktnog susreta predsednika Republike i članova Sabora.

 

Sugeriše da je jedan deo medija pokušao da napravi senzaciju tamo gde joj nema mesta, jer je reč o predsedniku države, a ne političaru i o redovnom Saboru SPC, a posebno što, kako je pojasnio, predsednik nije prisustvovao crkvenom Saboru, već su episkopi i mitropoliti izašli iz sale za sednice u salon Patrijaršije.

 

Pojasnio je i da po crkvenim kanomima, svetovno lice ne može da prisustvuje crkvenom Saboru, ali je sastanak bio normalan i prigodan.

 

Stav crkve, kako je rekao, je značajan stav, ali ne i presudan.

 

foto: Damir Dervišagić

Ponovio je da su država i crkva odvojene, i da stav crkve o KiM nije "klasičan politički stav", već se radi o kulturnom, identitetskom pitanju.

 

Ristić smatra da crkva, generalno, ne bi trebalo da daje političke stavove.

 

Za izjavu patrijarha o unutrašnjim političkim stvarima, poput one o u vezi sa protestima, kaže da je to iskakanje iz okvira ustavne definicije da su država i crkva odvojene i da crkva ne bi trebalo da se meša u dnevno političke stvari i pitanja.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...