VUČIĆ UPOZORIO DA JE HARADINAJ PREVARANT: Pokušaće da pređe Angelu Merkel! Razočaran sam u EU
Foto: Tanjug/Sava Radovanović, EPA / Michele Tantussi / Pool, AP

predsednik o kosovu i metohiji

VUČIĆ UPOZORIO DA JE HARADINAJ PREVARANT: Pokušaće da pređe Angelu Merkel! Razočaran sam u EU

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je ponašanje Srbije uvek konstruktivno i da želi da razgovara o kompromisnom rešenju kosovskog problema.

"Ali kako da razgovaramo o rešavanju problema kada čujete da oni žele da formiraju veliku Albaniju, da neće da formiraju ZSO, iako su to potpisali. Shvatite tada da ono što ima snagu međunarodno pravnih ugovora više ne važi. Na sve to je EU tako blago reagovala da niko nije ni primetio", objasnio je Vučić.

Kazao je da ne može reći da je ljut na EU oko Kosova i Metohije, ali razočaran zbog činjenice da već šest godina ne možemo da dobijemo ono što su Albanci potpisali.

"Nema u politici šta da se ljutite, možete da budete nezadovoljni, razočari. To što se ljutite nikome neće da pomogne", ukazao je on.

Upitan što je nasmejan Vučić je rekao da je tako raspoložen jer je oslobođen svake krivice i donekle neke vrste odgovornosti za ono što se dešava danas na KiM, ne svojom željom i krivicom.

Svi oni, kako EU, tako i SAD, znaju šta je istina, ali suština je da moramo razumeti šta god on uradi "protiv deteta njegovi roditelji" će uvek biti na strani deteta, a to je slučaj i sa Prištinom.

"Šta god rekli protiv Prištine biće uvek na strani svog čeda, koje su rodili, ljubili u kolevci, i koje sada izlazi iz tinejdžerskog perioda i neće se odreći njega šta god da uradi", naveo je on.

Vučić je istakao da su takse Prištine nanele štetu ne samo Srbiji, već celom regionu, jer oni koji hoće da dođu u našu zemlju čuju da postoje "šumovi" u privredi, da nema slobode trgovine.

Poručio je da neće pristati na ponudu da Priština povuče takse, a da nakon toga Srbija mora da učini neki gest.

"Neću da dozvolim nikada da oni povuku takse, a da posle od nas traže da priznamo Kosovo ili da učinimo neki gest, to slušam od Amerikanaca dugo i na to neću da pristanem i rekao sam im stotinu puta", rekao je Vučić.

On je naveo da će Ramuš Haradinaj pokušati danas da Angelu Merkel prevari tako što će da joj kaže da će da formira ZSO, u obliku nevladine organizacije, a da takse neće ni pomenuti.

"To je njegova besmislena igra, zna da od toga nema ništa jer Srbija neće da pristane", rekao je Vučić i dodao da to zna i Merkel.

Ističe da je, ipak, Nemačka priznala Kosovo i da je Kosovo njihovo čedo.

"Postavlja se pitanje šta mi možemo da uradimo. Mi smo saterani u ugao, nemamo mnogo prostora, zato našu poziciju smatram veoma teškom, s jedne strane, a sa druge strane, nemate ni izbora, tako da nemate šta da se dvoumite", rekao je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Prva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track