LEKAR IZ CRNE GORE UPUTIO OTVORENO PISMO MILU ĐUKANOVIĆU: Nemate pravo da vodite rat protiv Hrista  jer ste u toj borbi osuđeni na gubitak i propast
Ilustracija, Foto: EPA

pravo u srce

LEKAR IZ CRNE GORE UPUTIO OTVORENO PISMO MILU ĐUKANOVIĆU: Nemate pravo da vodite rat protiv Hrista jer ste u toj borbi osuđeni na gubitak i propast

Politika -

Batrić Babović, specijalista interne medicine i nefrologije i magistar medicinskih nauka, lekar Kliničkog centra Crne Gore, obratio se predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću otvorenim pismom, povodom njegove antipravoslavne politike.

Pismo prenosimo u celosti:

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

U vreme dok savremena naučna Evropa u mađarskoj prestonici Budimpešti proverava domete i dileme naučne misli o bubrežnim bolestima, u Crnoj Gori traje verski rat koji ste Vi sa partijske tribine u Nikšiću objavili Hristovoj Crkvi i Mitropoliji crnogorsko – primorskoj kao stubu i stožeru crnogorske države i državnosti.

Moderna naučna, državotvorna i pravna Evropa usavršava načine da izleči bolest i produži vek trajanja bolesnog čovjeka, dok Vi u isto vrijeme kao svetovni poglavar pokušavate da skratite vek milenijumskom nacionalnom i državotvornom identitetu zemlje na čijem ste čelu, udaranjem u njen temelj- veru i Crkvu.

Kao deklarisani ateista nemate pravo da vodite rat protiv Hrista, jer ste u toj borbi osuđeni na gubitak i propast jalove bogoborne politike.

Na nepametan način pokušali ste da definišete prekogranični eparhijski „neegalitet“ i da granice Crkve svedete na formu državne konture današnje Crne Gore.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/Boris Pejović, Privatna arhiva

Podsetiću Vas da Mitropolija zagrebačko-ljubljanska kanonski deluje u Republici Hrvatskoj i Sloveniji i da verujem da Vam je poznato da predsednici Vlada i Republika u njoj ne vide čuvara velikosrpske infrastrukture.

Slično je sa Mitropolijom dabrobosanskom i Eparhijom zahumsko hercegovačkom i primorskom koje deluju u oba entiteta Federacije Bosne i Hercegovine i Republikama Srbiji i Hrvatskoj. Slična je priroda prilika u svim eparhijama na teritorijama Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, a takvi glasovi ne dolaze sa mesta koja su ravna predsedničkom, što obavezuje službu svakom građaninu.

Vi ste ideolog i kreator dva Ustava zajedničke države Srbije i Crne Gore i glavno oruđe u ostvarivanju nezavisnosti obe države. Podsećanja radi naglašavam da ste do 1997. godine bili sledbenik politike Slobodana Miloševića. U to vreme narod čije ste duhovno i egzistencijalno bitisanje u ratom zahvaćenim područjima branili, imao je pravo na Crkvu, a tadašnji ( i sadašnji) predstavnici zvaničnih politika država gdje je srpski narod bio ugrožen nisu Crkvu proglašavali čuvarom infrastrukture velikosrpske politike.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Dragan Kadić

Verujem da ste čuli da je Vasilije Popović, poznat kao Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški, rođen u Popovom Polju u Hercegovini, odavno postao bezgranični davalac Milosti Božje svakome ko mu je srcem traži, nezavisno od vere i nacije.

Treba li rad svetitelja staviti u kalup dnevne politike? Da li je to po Vašem teološkom sudu moguće?

U doba trajanja koalicije “ Da živimo bolje“ ložili ste Badnjak sa mitropolitom crnogorsko primorskim. Nisu Vam bile strane posete Njegovoj Svetosti Patrijarhu Pavlu. Jedna ili više, ostavljam Vama na savest. Prvi put se vidi raslojavanje i neraspoznavanje promena kurseva svih „pragmatičnih “ politika koje su obeležile Vašu trodecenijsku vlast.

U Vašem „pohodu na Ostrog “ možete sresti slavne ličnosti iz crnogorske istorije među kojima ima veliki broj Vaših bratstvenika i plemenika. Oni u sebi nose drugačije gledište od Vašeg na kosovsko- metohijsku metafiziku i istorijsku čitanku Crne Gore.

Sveti Sava je krucijalna ikona na Crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Mislim da u istom gradu postoji i školska ustanova sa imenom istog svetitelja.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta/Miloš Miškov, EPA/Boris Pejović

Pokušajte da unesete pogled zvaničnog Zagreba na SPC prema Mitropoliji koju ste dužni da branite i unapređujete, a ne da progonite i stavljate u okvir koji je vid nasilja i terora.

S vjrom u Vaskrslog Hrista da nećete imati snagu da naudite Crkvi Hristovoj kao što niko nije u istoriji ni učinio želim Vam otrežnjenje od grehovnog zapoja i prelesti!

S poštovanjem Batrić Babović, specijalista interne medicine i nefrologije i magistar medicinskih nauka.

(Kurir.rs/In4s)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track