Najnovije vesti

VEĆ VIĐENO Drecun: Ostavka Haradinaja je stara politička igra kojom pokušava da pridobije glasačko telo kao haška žrtva!
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević, Zorana Jevtić

SRAMOTA

VEĆ VIĐENO Drecun: Ostavka Haradinaja je stara politička igra kojom pokušava da pridobije glasačko telo kao haška žrtva!

Politika

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun smatra da je ostavka Ramuša Haradinaja, zbog poziva Specijalnog suda za ratne zločine na KiM, stara igra koja mu je donela rezultat u dva navrata kada mu je suđeno u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

On je naglasio da je tada Haradinaj oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza, da je postao nacionalni junak i uspeo da se izdigne iz "miljea lokalnog kriminalca, teroriste i zločinca" kao političar broj jedan među Albancima na KiM.

- Sada pokušava na isti način još više da pridobije glasačko telo za naredne izbore i da se nametne kao najveći branilac časti, Kosova, OVK, kao neko ko na najbolji način štiti albanske interese i koji je uvek spreman za sukobe sa srpskim narodom i sa Srbijom, naveo je Drecun za TV Pink.

Za razliku od prethodnih odlazaka u Hag, Drecun kaže da je situacija za Haradinaja sada drugačija i da će, ukoliko bude podignuta optužnica, morati da bude procesuiran bar po komandnoj odgovornosti.

- Tu za njega tešku situaciju koju, pretpostavljam, nije očekivao on pokušava politički da iskoristi na što bolji način, nuđenjem ostavke, izazivanjem izbora, da na taj način profitira i da se nametne kao najača stranka, rekao je Drecun.

foto: Stefan Jokić

Na taj način bi Haradinaj, smatra on, postao nezaobilazni politički činilac i mogao bi da vrši pritisak da će doći do političke nestabilnosti ako bude osuđen.

- Ovo jeste priprema za jačanje njegovog rejtinga i stranke koju vodi, ali istovremeno i pritisak na specijalizovano tužilaštvo, specijalizovana sudska veća i uopšte na zapadne zemlje, pojasnio je Drecun.

Dodaje da je očigledna namera Albanaca da se ne stvore uslovi za nastavak razgovora sa Beogradom, da se ne ide ka dogovoru i postizanju kompromisa.

Priština će u narednom periodu, ističe on, pokušati da marginalizuju predstavnike Srpske liste u parlamentu i institrucijama koje funkcionišu na KiM, jer žele da se oslobode "tog tega".

- Zato će pokušati da na novim izborima, što je moguće više, ometaju političko delovanje Srpske liste pritiscima na pojedince, da ona postigne što lošiji rezultat a da u parlament ubace neke srpske strančice čiji bi lideri bili lojkalni njima, naveo je Drecun.

Podseća na slučaj "bunker" gde je otkrivena masovna srpska grobnica sa najmanje desetak tela, da to nije jedina masovna grobnica, da ih ima još i da o njima nije bilo ni reči u prethodnim suđenjima Ramušu Haradinaju, ali i da Beograd poseduje i ratni dnevnik Haradinaja.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Pink)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...