Najnovije vesti

STIGLE RUSKE ZVERI PO DOGOVORU VUČIĆA I PUTINA: Trideset moćnih transportera BRDM-2 danas stiglo u Batajnicu
Ilustracija, Foto: Printscreen YT

JAČANJE VOJSKE SRBIJE

STIGLE RUSKE ZVERI PO DOGOVORU VUČIĆA I PUTINA: Trideset moćnih transportera BRDM-2 danas stiglo u Batajnicu

Politika

Trideset oklopnih transportera BRDM-2 stiglo je iz Rusije oko 13 časova na aerodrom u Batajnicu.

 

Reč je o realizaciji dela dogovora koji su postigli predsednici Vladimir Putin i Aleksandar Vučić o doniranju 30 ruskih tenkova i 30 oklopnih vozila za Vojsku Srbije, navodi Sputnjik.

 

Glavni adut BRDM-2 predstavlja teški mitraljez sa metkom kalibra 14,5 mm. Taj metak je nastao u Drugom svetskom ratu namenski za uništavanje tenkova iz protivtenkovskih pušaka.

 

Osnovno oružje ovog vozila je teški mitraljez KPVT kalibra 14,5mm. Borbeni komplet je 500 metaka. U ručno pokretanoj kupoli nalazi se i spregnuti mitraljez PKT 7,62mm, a posada je naoružana i standardnim ličnim oružjem za posade oklopnih vozila.

 

Danas se taj oklopni izviđački automobil koristi u četama komandnih bataljona Kopnene vojske i u svim tenkovskim i mehanizovanim bataljonima.

 

Tokom životnog veka ovo vozilo je za potrebe armija nekadašnjeg Varšavskog ugovora proizvođeno u mnogobrojnim verzijama različite namene. Sada su aktuelni i mnogi projekti modernizacije ovog vozila, sa ciljem povećanja borbene vrednosti i upotrebnog veka.

 

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen YT

Ta vozila nekadašnja Jugoslovenska narodna armija nabavljala je od 1967. do 1985. godine i tada je stiglo oko 280 oklopnjaka.

 

U ratnim uslovima u pratnji pešadije pokazao se kao vrlo korisno vozilo zbog pokretljivosti i preciznosti mitraljeza. U današnje vreme u Vojsci Srbije jedino je operativna izviđačka verzija BRDM-2.

 

Kako navodi Sputnjik, za sada nije predviđeno da se ova vozila prezentuju javnosti.

 

(Kurir.rs/Sputnik.rs)

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...