GDE JE BANKARKINO BLAGO: Dafinine pare uzeli političari
Foto: Privatna Arhiva

OTKRIĆE

GDE JE BANKARKINO BLAGO: Dafinine pare uzeli političari

Politika -

Milanovićeva je devedesetih, ali i nakon 2000. davala novac mnogim partijama

Bivša vlasnica Dafiment banke Dafina Milanović devedesetih je imala milijarde, ali je umrla u bedi. Novac, koji je na prevaru uzela od građana Srbije, kasnije su razneli razni političari, tvrde sagovornici Kurira.

Kako je ispričao bivši savezni ministar policije Vukašin Jovanović, u trenutku bankrota Dafiment banke 1993, Milanovićeva je posedovala 53 stana i tri vile u Beogradu u vrednosti oko sedam miliona maraka, poslovne prostore u 20 gradova Srbije, 20 "mercedesa", 254 kilograma zlatnih poluga, umetničke slike vrednosti 2,5 miliona maraka, ali i nakit iz zaostavštine ruske dinastije Romanov.

foto: Vladimir Šporčić

Međutim, bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović ističe da su Milanovićevu opljačkali političari i biznismeni bliski vlasti devedesetih. Kako kaže, ona je finansirala brojne stranke, i to sve do svoje smrti 2008, a na spisku onih koje su dobijali novac bile su, osim SPS, i partije koje su došle na vlast posle 2000.

- Plaćala je njihove kampanje i slične aktivnosti. Bila je finansijer svake političke stranke u Srbiji. Imala je sa svima kontakt, čak je i NBS davala garancije narodu da su pare čuvane na računima u Dafiment banci sigurne - ističe Nicović.

foto: Profimedia, Privatna arhiva

Nekadašnji operativac Državne bezbednosti Božidar Spasić kaže da je Milanovićeva bila veći tajkun od ovih današnjih, ali da nije znala da sačuva bogatstvo.

- Nema koga ona nije finansirala. Nije ni primećivala kako su je krali. Svečani banketi, skupe stvari, kozmetika, trošila je novac i nije se obazirala... Preminula je u bedi u Borči ili Ovči.

Kurir.rs/K.V./Foto: Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track