Najnovije vesti

VLADA SRBIJE POMAŽE GRAĐANIMA: Više besplatnih pokušaja vantelesne oplodnje
Foto: Shutterstock

Dobra vest

VLADA SRBIJE POMAŽE GRAĐANIMA: Više besplatnih pokušaja vantelesne oplodnje

Politika

Humano Težimo povećanju broja pokušaja vantelesne oplodnje, koja je mnogim parovima jedini način da se ostvare kao roditelji, rekla je za Kurir ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović


Vlada Srbije odlučila je da dodatnim ulaganjima pomogne parovima koji ne mogu da dobiju potomstvo tako što će od sada biti više besplatnih pokušaja ove metode, a najavljeno je i pomeranje starosne granice za žene, potvrđuje za Kurir ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović.

 

foto: Zorana Jevtić


Kako je pre dve nedelje objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predlog o povećanju broja besplatnih pokušaja vantelesne oplodnje, kao i pomeranje starosne granice za žene deo su Nacionalnog investicionog plana, koji će doprineti povećanju broja novorođenčadi u našoj zemlji. Razmatranje i uvođenje ovih novina zasad su ideja, ali, kako za naš list navodi ministarka bez portfelja, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, tokom ove godine biće više zasedanja u Vladi, sve dok se ne donese najbolja odluka.


Najbolja odluka


- U ovoj godini nastojimo da dođemo do najboljeg rešenja, tačnije odluke koja će biti u skladu s našim mogućnostima, a u što boljem interesu za građane. Težimo povećanju broja pokušaja vantelesne oplodnje, koja je mnogim parovima jedini način da se ostvare kao roditelji - navela je ministarka i dodala da će novi pokušaji biti o trošku države, kao i dosadašnja tri.


O povećanju broja pokušaja, kao i o pomeranju starosne granice za žene, nezahvalno je sada govoriti jer, kako je naglasila, ta procena vršiće se u dogovoru s lekarima.

 

- Limit godina i broj pokušaja određivaće se u dogovoru s medicinarima. Da li će se starosna granica sa sadašnje 42 godine povećati na 45 ili 50 godina, još uvek nismo utvrdili. Takve odluke donećemo isključivo kada zdravstvene vlasti čuju mišljenja lekara - istakla je Đukić Dejanović.


Gradovi već krenuli


Ipak, kako je istakla, veliki broj gradova i opština samostalno povećavaju broj pokušaja, a izlaze u susret i ženama starijim od 42 godine:

- Mnogi gradovi i opštine već sada, u cilju poboljšanja nataliteta Srbije, izlaze iz okvira i podstiču rađanje. Primer je odluka Skupštine grada Beograda o finansiranju četvrtog pokušaja, i to za žene do 45. godine - rekla je ministarka Đukić Dejanović i dodala da su evropski standardi ono čemu Srbija treba da teži.

 

Kurir.rs / Milica Vujović

Foto: Shutterstock

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...