Najnovije vesti

MASAKRIRANA PORODICA SRBA PRONAĐENA U BUNKERU: Bračni par Šutaković i njihovo  troje dece oteti i bačeni u ponor sa mrtvim psima! EVO KO SU NJIHOVI KRVNICI (FOTO)
Znaju ih po zlu... Ramuš i Daut Haradinaj, Foto: printscreen Facebook/privatna arhiva

jeziv zločin

MASAKRIRANA PORODICA SRBA PRONAĐENA U BUNKERU: Bračni par Šutaković i njihovo troje dece oteti i bačeni u ponor sa mrtvim psima! EVO KO SU NJIHOVI KRVNICI (FOTO)

Politika

Posmrtni ostaci bračnog para i njihove trojice sinova bili su u grobnici „bunker“ u Đakovici. Komisija pretpostavlja da se u blizini ove lokacije nalaze još bar dve masovne grobnice

Posmrtni ostaci bračnog para Šutaković i trojice njihovih sinova bili su u masovnoj grobnici Bunker u Đakovici, rečeno je u Komisiji za nestala lice Vlade Srbije.

- Izvršena je identifikacija i utvrđeno je da su u masovnoj grobnici Bunker bila odbačena tela bračnog para Darinke i Nedeljka i njihovih sinova Aleksandra, Đorđa i Radomana - rekla je Vesna Bošković iz komisije, o čemu je Kurir ranije pisao.

U regionu Đakovice nalazilo se više centara OVK, ilegalnih zatvora, u kojima su oteti Srbi i lica albanske nacionalnosti lojalna RS držani do 15 dana, dok ne bi bili ubijeni, navedeno je u dokumentu komisije koji je dostavljen Haškom tribunalu i istražiteljima novoformiranog Specijalnog suda, pred kojim će se suditi pripadnicima OVK za zločine počinjene na KiM 1998-2000.

- Pronađeno je ukupno 38 lica. Analizom dokumentacije zaključuje se da su oteta lica, nakon što su mučena i ubijena, bacana na deponije u neposrednoj blizini navedenih nelegalnih pritvora u industrijskoj zoni - piše u dokumentu.

Ovu masovnu grobnicu pronašli su u julu 1999. italijanski vojnici i sačinili dokumentaciju o pronalasku posmrtnih ostataka tri lica, a komisija je došla do saznanja zahvaljujući saradnji sa anonimnim pripadnikom italijanskog Kfora.

Švedski forenzički tim, koji je angažovao Tribunal, posetio je 17. jula 1999. lokaciju i opisao tri tela tela na ulazu u bunker i jedno unutar njega, zajedno sa ostacima ubijenih pasa. U odeći jednog od stradalih je pronađena dokumentacija na ime Miloš Stojanović, rođen 1926, iz Đakovice.

PREBACIVALI OTETE U ALBANIJU ZBOG TRGOVINE ORGANIMA

Prema informacijama komisije, postoje osnovi sumnje da se u blizini nalaze još najmanje dve masovne grobnice. Dodatnu zabrinutost, piše u dokumentu komisije, izaziva to što se u blizini industrijske zone nalazilo više ilegalnih zatvora kojima su neposredno komandovali „klanovi braće Ramuša i Dauta Haradinaja“ i u koje su prebacivani kidnapovani Srbi, od kojih je jedan broj prebačen u Albaniju zbog trgovine organima.

U izveštajima navedenih međunarodnih organizacija nije navedeno kad su posmrtni ostaci odneseni s lokacije, gde su odneseni i da li su svi odneseni. Masovnu grobnicu Bunker, iako je precizno utvrđena koordinatama, međunarodni zvaničnici su držali u tajnosti.

Tako je bilo sve dok pod pritiskom iz Beograda Euleksov forenzički tim nije 26. oktobra 2017. identifikovao lokaciju, a u novembru iste godine iz unutrašnjosti bunkera izvadio posmrtne ostatke „najmanje tri osobe“. Pretraga lokacije uz učešće eksperata iz Beograda počela je 16. aprila 2018, kad je prvo građevinskim mašinama lokacija očišćena.

Kurir.rs

Foto Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...