SRBIJA PONOVO U POLJU FRANCUSKOG INTERESOVANJA: Vučić primio Falkonija u Predsedništvu
Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

predavanje akreditiva

SRBIJA PONOVO U POLJU FRANCUSKOG INTERESOVANJA: Vučić primio Falkonija u Predsedništvu

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić je, prilikom ceremonije primopredaje akreditivnih pisama, ambasadoru Francuske Žan-Luju Falkoniju poželeo dobrodošlicu i uspešan diplomatski mandat u Beogradu, kako bi se, na temelju istorijske posete predsednika Emanuela Makrona, uspostavljenog strateškog partnerstva i potpisanih dokumenata, nastavio uspešan politički dijalog i svestrana saradnja dveju zemalja.

Vučić je uputio pozdrave predsedniku Makronu, koji je, kako je rekao, osvojio veliku naklonost srpskog naroda i čije se snažne poruke, izrečene na Kalemegdanu, još pamte.

foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

On je naglasio da je, imajući u vidu ugled i uticaj Francuske u okvirima evropske i svetske politike, razumevanje tokom posete, koje je iskazao predsednik Makron, od najvećeg značaja za Srbiju i izrazio nadu da ćemo i u budućnosti imati aktivnu podršku Francuske u evropskim integracijama i drugim značajnim pitanjima.

Ambasador Falkoni je rekao da će biti posvećen razvoju srpsko-francuskih odnosa, konstatujući da su Srbija i region vraćeni u polje francuskog interesovanja.

foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

On je podsetio da je predsednik Makron, na prošlonedeljnoj ambasadorskoj konferenciji, zatražio da se Francuska ponovo uključi u događanja na Zapadnom Balkanu, pomenuvši kao konkretan primer Srbiju.

Falkoni, koji je rođen 8. februara 1964. godine, diplomirao je na Visokoj školi za ekonomske i trgovinske studije, Institutu za političke studije i Nacionalnoj školi za administraciju (ENA), klasa "Viktor Igo", 1991. godine.

Pre Srbije, bio je ambasador u Kancelariji UN i pri međunarodnim organizacijama u Beču.

Radio je i pri kabinetu predsednika Vlade, kao direktor za međunarodne, strateške i tehnološke poslove u Generalnom sekretarijatu za odbranu i nacionalnu bezbednost.

Od 2009. do 2013. bio je ambasador u Političkom i bezbednosnom komitetu Evropske unije u Briselu.

Bio je zaposlen i u Evropskoj komisiji, u generalnoj direkciji za ekonomske i finansijske poslove u Briselu.

Falkoni je radio i u Ministarstvu privrede i finansija, u direkciji za trezor, a pre toga, od 1991-1995. u Ministarstvu spoljnih poslova Francuske.

Ima odlikovanje Viteza Nacionalnog reda za zasluge, a govori, osim francuskog, i engleski i nemački.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track