Najnovije vesti

DRECUN: Uvažava se stav Beograda, opasnost od toga da Kurti postane premijer
Foto: Zorana Jevtić

predsednik skupštinskog Odbora za KiM

DRECUN: Uvažava se stav Beograda, opasnost od toga da Kurti postane premijer

Politika

BEOGRAD - Učestale posete zvaničnika SAD svedoče da je u Vašingtonu prevagnuo stav da bez Srbije nema održivog rešenja, izjavio je predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

"Ako se želi rešenje, moraju da se uvaže interesi Beograda i Srbije. Izjave senatora govore da kod republkanaca i demokrata dolazi do stava da moraju obe strane nešto da izgube i da se dođe do kompromisa", rekao je Drecun za RTS povodom posete američkih senatora Beogradu i Prištini.

On je dodao da se pokazalo da je bez efekta sve što su SAD ranije radile, počev od priznanja jednostrano proglašene nezvisnosti Kosova, "Ne treba misliti da Kosovo za njih neće biti više država, ali se uvažava stav Beograda", dodao je Drecun.

Govoreći o predstojećim izborima na KiM, Drecun je upozorio da postoji mogućnost da esktremni politicar kao Aljbin Kurti postane premijer privremenih prištinskih institucija. "On je ekstremista, koji otvoreno zagovara Veliku Albaniju i s takvom politikom nema opstanka za srpski narod", dodaje Drecun.

On smatra da je dostižan rezultat za Srpsku listu da osvoji svih deset zagarantovanih mesta u parlamentu koji pripadaju Srbima na predstojećim izborima na KiM, ali upozorava da postoje stranke koje ne žele da sarađuju sa Beogradom.

"Sudeći prema jedinstvu srpskog naroda i jedinstvu sa zvaničnim Beogradom i rezultatima koje je postigla Vlada Srbije i Kancelarija za KiM i podsticanju privatnog poslovanja, taj rezultat može biti postignut", rekao je Drecun.

On je, međutim, ukazao na pojavu stranaka koje ne žele da rade sa zvaničnim Beogradom, ocenivši da će one pokušati da ugroze taj potencijalni rezultat. Albanci će sigurno pokušati da manipulišu rezultatima, rekao je Decun.

Istakao je i da ne vidi ozbiljnije namere Albanaca da poboljšaju položaj Srba na KiM.

"Položaj Srba zavisi od Albanaca koji su većina. Mora da postoji politička volja da im se poboljša položaj. Srbi su građani 'en-tog' reda. Albanci ugrožavaju bezbednost Srba, njihov ekonomski, zdravstveni i obrazovni položaj", rekao je Drecun, dodajući da treba sačekati rezultat izbora i ko će formirati vlast u pokrajini.

On je naglasio da budućnost Srba umnogome zavisi od nastavka dijaloga koji bi trebalo da omogući sigurnost Srbima na KiM. Dokle god su obespravljeni, to će samo doprineti nestanku Srba sa Kosova i Metohije, poručio je Drecun.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...