FOTOGRAFIJA KOJA JE OBIŠLA SVET: Betel i Brnabićeva u šetnji Luksemburgom sa svojim partnerima (FOTO)
Foto: Twitter/Xavier Bettel

dvodnevna poseta

FOTOGRAFIJA KOJA JE OBIŠLA SVET: Betel i Brnabićeva u šetnji Luksemburgom sa svojim partnerima (FOTO)

Politika -

Premijer Luksemburga Gzavije Betel i njegov suprug arhitekta Gotje Destenej ugostili su u nedelju u gradu Luksemburgu srpsku premijerku Anu Brnabić i njenu partnerku doktorku Milicu Đurđić.

Betel, prvi gej predsednik ove bogate države na zapadu Evrope, objavio je na Tviteru fotografije tog susreta.

- Sutra ću zvanično ugostiti srpsku premijerku, a večeras Gotje Destenej i ja rado pozdravljamo naše prijatelje Anu Brnabić i Milicu i zajedno obilazimo grad Luksemburg - napisao je Betel na Tviteru.

Betel i njegov suprug boravili su u Beogradu u zvaničnoj poseti u maju ove godine.

Prvi gej premijer Luksemburga

Betel je prvi premijer Luksemburga koji je otvoreno priznao da je homoseksualac. Trenutno služi drugi mandat u vladi, što je prvi put u svetu da je premijer koji je otvoreno priznao da je gej bude ponovo izabran.

U vreme njegove prve vlade, omogućeni su istopolni brakovi. Zakon je usvojen sredinom 2014. godine, a stupio je na snagu 1. januara 2015. Destenej je svog izabranika zaprosio nakon usvajanja pomenutog zakona, a par se večao 15. maja 2015. godine.

Od 2017. godine, na dužnosti širom sveta su tek tri gej premijera - Leo Varadkar u Irskoj, Gzavije Betel u Luksemburgu i Ana Brnabić u Srbiji.

Plan posete

Inače, zvančan deo dvodnevne posete Ane Brnabić počeo je danas, a teme razgovora premijera biće bilateralni odnosi, kao i evropske integracije i odnos između Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Iz kabineta Ane Brnabić uoči posete saopšteno je da su za obe vlade prioriteti digitalizacija, obrazovanje, transformacija ekonomije u ekonomiju zasnovanu na inovacijama, znanju, nauci i kreativnosti, kao i euprava, kao najbolji način borbe protiv korupcije. Kancelarije za IT dve vlade već sarađuju, a Luksemburg pruža i finansijsku podršku.

Srpska premijerka će govoriti na Ekonomskom forumu Srbija-Luksemburg, čiji je fokus digitalizacija i razmena iskustva u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Na forumu će govoriti i premijer Betel, kao i predsednik Privredne komore Luksemburga Lik Friden.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track