ALEKSANDAR VULIN: Srbija je jaka koliko i njena vojska
Foto: Kurir

karađorđevo: MINISTAR ODBRANE NA KONJIČKIM TRKAMA

ALEKSANDAR VULIN: Srbija je jaka koliko i njena vojska

Politika -

Ponos: Konjica je oduvek bila veliki deo vojske, a iako je taj deo dugo bio izbrisan, sada ga vraćamo na radost hiljada ljubitelja ovog sporta, poručio je Aleksandar Vulin

Tradicija konjičkih trka svečano se vratila u Srbiju! Drugi po redu Kup Vojske Srbije - Karađorđevo juče je pred punim tribinama zatvoren glavnom trkom Srpske konjičke divizije, a domaćin manifestacije bio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

- Vojska se vraća tamo gde joj je mesto, u popodnevne živote ljudi. Konjica je oduvek bila veliki deo vojske, a iako je taj deo dugo bio izbrisan, sada ga vraćamo. Ovo je drugi put da su se hiljade ljubitelja ovog sporta, ali i vojske okupili u Karađorđevu. Sada je naša vojska opremljena i obučena, vrhovni komandant Vojske i predsednik Aleksandar Vučić insistira da se vojne snage materijalno obezbede. Koliko je jaka vojska - toliko je jaka i Srbija. Sada je spremna da zaštiti sve Srbe, gde god da se oni nalazili - rekao je Vulin i dodao:

- Bila su vremena kada su namerno gušili i uništavali vojsku, ali ta vremena su prošla. Vojska je tu da ostane i da bude uz svoj narod i kada se radujemo. Nepobedivi smo zato što nikad nije moglo da se kaže gde počinje vojska, a gde počinje narod!

foto: Kurir

Dok su stariji s pažnjom pratili trke, najmlađi su za to vreme uživali u maženju ždrebaca, što je decu posebno obradovalo. Kup Vojske ove godine je trajao tri dana, a svečano otvaranje manifestacije propraćeno je nastupom Vojnog orkestra Niš i programom Kulturno-umetničkog društva „Kosta Abrašević“ iz Bačke Palanke. Revijalni deo takmičenja dvoprega i četvoroprega je održano u subotu, kao i predstavljanje i ocenjivanje pastuva lipicanerske i arapske rase.

Tradicija konjičkog sporta obnovljena je prošle godine, kada je u Karađorđevu posle 12 godina održana manifestacija ovog tipa. U tu čast, Vojnograđevinska ustanova „Beograd“ renovirala je objekte za smeštaj konja, pomoćne objekte i upravnu zgradu s potkivačnicom i kovačnicom. Takođe, izgrađena je nova tribina na hipodromu s pratećim objektima i opremom, a rekonstruisane su i kasačka i galopska staza.

Kasači i galoperi GLAVNI POBEDNIK KRISTIJAN GNESI NA KONJU KRASIVA

foto: Kurir

Juče su održane kasačke trke pod nazivima Paštrik, Oslobođenje Beograda, Košare, Čegar, kao i galopske trke Kolubara, Cer, Kajamakčalan. Glavna kasačka trka na 1.200 metara, u kojoj je učestvovalo 10 kasača, oduševila je posetioce, a u poslednjim sekundama pobedio je Ivan Mukić s konjem San Siro. Pobedu u glavnoj galopskoj trci Srpske konjičke divizije odneo je Kristijan Gnesi na konju Krasiva, a Kristijan je bio i prošlogodišnji pobednik trka.

Kurir.rs/N. Tomašević - J. Pronić Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track