PIRAMIDALNA PREVARA MIROSLAVA BOGIĆEVIĆA: Uzeo od Univerzal banke 11 miliona! Stavio jemstvo na prazne  akumulatorske kutije
Foto: Zorana Jevtić

PIRAMIDALNA PREVARA MIROSLAVA BOGIĆEVIĆA: Uzeo od Univerzal banke 11 miliona! Stavio jemstvo na prazne akumulatorske kutije

Društvo -

Nasamario ih: U magacinima fabrike Miroslava Bogićevića u prvom
redu su bile palete s punim akumulatorima, a iza prazne kutije. Izgledalo je kao da je puno robe kad bi iz banke došli u kontrolu

Miroslav Bogićević, vlasnik Koncerna „Farmakom MB“, oštetio je ili izigrao 10 banaka i osiguravajućih kuća za oko 264 miliona evra.

Kompanija je prevarama, pre svega prenapumpanim finansijskim izveštajima, kojima je poslovanje predstavljeno mnogo boljim nego što jeste, uzimala kredite kod domaćih i stranih banaka koje nije mogla da vrati. Piramidalna šema je razotkrivena tek tokom suđenja, a na listi oštećenih je, pored ostalih, i Univerzal banka Beograd.

Privid robe

Koncern je od Univerzal banke Beograd (UBB) uzeo kredite u vrednosti od oko 11 miliona evra, a zaloga je stavljena na robu - akumulatore iz Bogićevićeve Fabrike akumulatora Sombor (FAS). Međutim, za deo kredita zaloga je stavljena na nepostojeću robu, prazne kutije akumulatora, jer je Bogićević lažirao dobar deo proizvodnje akumulatora.

Crno na belo... Dokazi  o Bogićevićevom  mutnom poslovanju
Crno na belo... Dokazi o Bogićevićevom mutnom poslovanjufoto: Screenshot

Naime, u FAS se događalo masovno prepakivanje akumulatora - u magacinima su, u prvom redu, bile složene palete sa punim akumulatorima, a iza toga su stavljane prazne akumulatorske plastične kutije. Sve je izgledalo kao da je magacin pun robe i da ima mnogo gotovih proizvoda.

Prevara je otkrivena kada je ova banka, ali i druge, kod kojih su ovi akumulatori dati kao zaloga, htela da aktivira zalogu. U izjavi koju je jedan od magacionera FAS (ime i prezime poznato redakciji) dao u policiji navodi se da je on od svojih nadređenih dobio naređenja da prazne kutije akumulatora skladišti u magacinu „Zastava promet“ u Somboru.

Predmet i u Somboru

- Prvenstveno sam od Roberta Kosa iz Sombora, finansijskog direktora Fabrike akumulatora AD Sombor, dobijao liste po kojima moram da spremim prazne kutije i upakujem ih na palatu, te istu označim sa nazivom banke za koju su palete namenjene. Nakon skladištenja praznih kutija, kao gotovih proizvoda za zalogu banaka, predstavnici banaka su dolazili da pregledaju gotove proizvode iz zaloge i svaki put su sačinjavali zapisnik bez primedbi - navodi se u dokumentu MUP PU Sombor, u koji je Kurir imao uvid.

Crno na belo... Dokazi  o Bogićevićevom  mutnom poslovanju
Crno na belo... Dokazi o Bogićevićevom mutnom poslovanjufoto: Screenshot

Iako je prevara u ovoj banci posredno obuhvaćena Bogićevićevim predmetom u Specijalnom sudu, jer se radi o lažiranju proizvodnje iste one robe koja je navodno trebalo da bude isporučena distributerima koje je finansirala PBB, i u u Somboru se u vezi sa lažiranjem proizvodnje u FAS vodi postupak za poresku utaju.

Podsetimo, kako je Kurir pisao prethodnih dana, na listi onih koje je Bogićevih oštetio su i Privredna banka Beograd, Srpska banka, ali i Svetska banka.

Kurir.rs/Katarina Blagović Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track