BROJ DRŽAVA KOJE SU PRIZNALE KOSOVO UKORO ISPOD POLOVINE BROJA ČLANCA UN! Dačić: Vučić i ja smo u Njujorku razgovarali sa delegacijama 92 zemlje, IMA NADE
Foto: Ana Paunković

spoljna politika

BROJ DRŽAVA KOJE SU PRIZNALE KOSOVO UKORO ISPOD POLOVINE BROJA ČLANCA UN! Dačić: Vučić i ja smo u Njujorku razgovarali sa delegacijama 92 zemlje, IMA NADE

Politika -

U razgovorima sa predstavnicima 92 zemlje koje smo vodili predsednik Aleksandar Vučić i ja na Generalnoj skupštini UN zaključili smo da se situacija oko KiM veoma promenila i možemo uskoro da očekujemo da će broj država koje su priznale Kosovo pasti ispod polovine broja članica UN, rekao je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

- Nama je cilj da broj zemalja koje su priznale Kosovo padne ispod polovine država članica UN. Kao što smo rekli, ima 193 članica, znači treba da padne na 96 članica. I to će da bude uskoro, izjavio je Dačić odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije o razvoju ekonomske saradnje zemalja Zapadnog Balkana i Afrike u Privrednoj komori Srbije.

Ocenio je da je srpska delegacija u Njujorku imala uspešnu i napornu nedelju u Ujedninjenim nacijama, dodajući da su osim sa predstavnicima 92 zemlje razgovarali i sa predstavnicima između 15 i 20 međunarodnih i regionalnih organizacija.

- I u svim tim razgovorima možemo da zaključimo da se situacija veoma promenila oko KiM. Ako ste primetili u Generalnoj skupštini UN jedino je Edi Rama pomenuo Kosovo, a ranije je to bio čest slučaj da se neke zemlje zalažu i pozivaju druge da priznaju Kosovo, primetio je Dačić.

Ističe da srpska delegacija u oktobru ponovo ići u Njujork na sednicu Saveta bezbednosti UN-a o Kosovu, koja bi trebalo da se održi, kako kaže, 10. oktobra ili krajem meseca.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track