Najnovije vesti

SRBIJA ZOVE SRBE NA KOSOVU! Srbi, izađite u nedelju na izbore i glasajte za SRPSKU LISTU! PARADRŽAVA NA KOSOVU ČINI SVE DA VAS U TOME ZAUSTAVI! (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen, Printscreen Tanjug

Poruka

SRBIJA ZOVE SRBE NA KOSOVU! Srbi, izađite u nedelju na izbore i glasajte za SRPSKU LISTU! PARADRŽAVA NA KOSOVU ČINI SVE DA VAS U TOME ZAUSTAVI! (VIDEO)

Politika

Na Kosovu i Metohiji se u nedelju 6. oktobra održavaju parlamentarni izbori, a tokom kampanje paradržavni organi u Prištini čine sve da spreče Srpsku listu da učestvuje u izbornoj trci. Beograd podržava Srpsku listu i poziva sve Srbe da izađu na birališta i podrže predstavnike koji održavaju vezu i zajedno radi sa Beogradom na zaštiti naših interesa. Podsetimo, veliki je pritisak na one koji su na Srpskoj listi, kao i na one koji hoće da glasaju za njih. Mnogi sa liste su dobili otkaze, a dešavaju se i strašne stvari svima koji su dolazili na predizborne skupove Srpske liste.

Valja napomenuti i da je predizborni spot Srpske liste zabranjen, a kažnjeni su i sa 30.000 evra jer je u tom spotu Kosovo prikazano kao deo Srbije, a mnogi govornici na skupovima Srpske liste sprečeni su da prisustvuju, a istovremeno albanski govornici pojačali su govor mržnje u svojim nastupima, a za to nisu kažnjavani.

Jedan od udara je i taj što su pozvani albanski glasači da glasaju za kandidate protiv Srpske liste, čime prave scenario sličan BiH, kada je glasovima Bošnjaka izabran predstavnik hrvatskog naroda - Željko Komšić, a ne stvarni predstavnik iz redova hrvatskog naroda.

A Srbi sa Kosova imaju svoju državu - Srbiju i nemaju rezervnu.

Danas se ovim povodom obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je pozvao Srbe na Kosovu i Metohiji, interno raseljene i prognane da iskoriste svoje pravo i glasaju za Srpsku listu, kako bi osujetili pokušaje manipulacije srpskom izbornom voljom. Vučić je rekao da Srpska lista doživljava pravi politički teror i progon, organizovan od organa takozvane paradržave, podržan od strane dela međunarodne zajednice.

- Pogledajte ko i zašto sve radi protiv te liste - ukazao je predsednik i istakao da se ta kampanja sastoji u tome što jedino predstavnici Srpske liste ne mogu da dobiju podršku bilo koga iz centralne Srbije:

- Albancima mogu da defiluju i šalju podršku poslanici različitih zemalja, Bundestaga, a zabranjeno je samo Srbima da podrže svoju Srpsku listu. Takođe je zabranjen spot u kojem je krivica Srpske liste u tome što su izgovorili "Srbija zove".

On je podsetio da je spot zabranjen po žalbi Birna, kao i 2017.

- Veliki Birn se ponovo žalio zbog "podsticaja na mržnju". Kada kažete "Srbija zove", to je podsticaj na mržnju, a nije pozivanje na mržnju kada partija Trajkovićeve i Rašića na albanskom jeziku kaže da je "monstrum Srpska lista" - kazao je Vučić.

foto: Printscreen

Oni, kaže, snimaju spotove ispred srpske crkve za koju ne daju da bude srpska, a i izdvojili su, kako kaže, tri miliona evra posebnog novca za kupovinu srpskih glasova, jer žele sebi da naprave podobne Srbe.

- Samo je Srbija zabranjena reč - kazao je Vučić.

Predsednik je istakao da postoje dve moguće opcije velike manipulacije na izborima na KiM - krađa putem pošte i pisama ili putem nevažećih listića, kako bi dobili lažne glasove za Srbe.

- Jedna je krađa putem pošte i pisama, jer do sada OEBS nisu dozvoliil da kontroliše. Tražićemo kontrolu OEBS, da OEBS čuva poštu i pisma, jer znamo da za te ljude nikad niko ne bi glasao - rekao je Vučić i dodao da se nada da će i OEBS insistirati na tome.

Sa druge strane, upozorio je da će svuda gde su nevažeći listići albanske partije u dogovoru pretvarati te listiće u glasove za njima poslušne i podobne Srbe.

- Za poslušne i podobne Srbe koji, nažalost, imaju podršku struktura u Beogradu, koji priznaju najnoviju državu Kosovo, kako sami kažu, i žele pomirenje. Kao da mi, koji se i dalje borimo za Srbiju i naš narod, to ne želimo. To su dve opcije za moguću manipulaciju jer Albanci za njih neće glasati, ali prave alibi da bi od nevažažećih listića dobili lažne glasove za Srbe - rekao je Vučić i dodao:

- To su opšte poznate stvari i zato pozivam Srbe na KiM da im se suprotstave, olovkom i papirom, svojim glasom i da izađu u većem broju nego ikada, u svim delovima, enkalavama, na severu KiM i da pokažemo srpsko jedinstvo i da Srbiju ne mogu da odvoje - kazao je Vučić i dodao da se sve vreme vodi velika kampanja protiv Srba sa severa KiM.

Kaže da su i stranci vodili kampanju protiv Srpske liste, jer im je smetalo što se SL poziva na Beograd.

- Oni hoće da isključe Beograd, hoće samo poslušne Srbe kojima bi upravljali stranci i Albanci - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da oni znaju da nemaju uporište u srpskom narodu i da misle da će, ako dovedu podobne Srbe, poput Rade Trajković, Srbija morati da prizna Kosovo jer će oni to tražiti.

On je istakao da je zato važno da Srbi izađu u najvećem broju na izbore 6. oktobra i da daju svoj glas onome kome veruju, a njegova je molba da glasaju za Srpsku listu, jer jedino ona radi sa Beogradom.

- Sve ostalo je kidanje veza i kontakata sa Beogradom i mogućnosti podrške očuvanju jedinstva srpskog naroda - rekao je Vučić.

Upitan da li će se do kraja kampanje na neki način uključiti, Vučić je rekao da će pozvati kandidate za poslanike u Beograd, čime će i oni simbolično pokazati koja je njihova država.

Istakao je da će im pružiti punu podršku i da će ponovo pozvati narod da izađe na izbore.

- Moja je poruka, Srbi, izađite na izbore u što moguće većem broju jer glasamo za opstanak na KiM, na našim ognjištima, glasamo za srpske plate u školama i bolnicama, jer će sve ukinutu ako ne budemo imali pravo glasa i ne budemo čuli glas Srba. Srbija zove, a ja molim ljude da pokažu odgovornost i ozbiljnost.

Kurir.rs/A.K./S.L. Foto:Predsedništvo Srbije

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...