MEKALISTER POSLAO PISMO GOJKOVIĆEVOJ, ONA GA PREDALA DALJE: Lideri poslaničkih grupa Skupštine Srbije dobili poziv na učešće u međustranačkom dijalogu
Foto: BETA/Emili Vaš, Marina Lopičić

dijalog stranaka

MEKALISTER POSLAO PISMO GOJKOVIĆEVOJ, ONA GA PREDALA DALJE: Lideri poslaničkih grupa Skupštine Srbije dobili poziv na učešće u međustranačkom dijalogu

Politika -

Poslaničke grupe u Skupštini Srbije dobile su poziv za učešće u Međustranačkom dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta, 9. i 10. oktobra. U pismu koje je predsednik Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Makalister uputio predsednici Maji Gojković predlaže se da se dijalog vodi u skladu sa pravilom o poverljivosti, "Chatham House".

U Mekalisterovom pismu koje je Gojkovićeva prosledila šefovima poslaničkih grupa kao propratni metarijal uz Nacrt programa, navodi se da bi prva runda dijaloga bila usmerena na unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, te potvrđuje da će moderatori biti Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

Predlažu se još dve runde dijaloga pre kraja godine, uzmimajući u obzir ishod svake runde dijaloga.

- U drugoj fazi bismo se vratili na dugoročnije pitanje unapređenja političke atmosfere, političkih praksi i procedura unutar Narodne skupštine, dodao je Makalister. On je najavio da će Kukan i Flekenštajn podržati proces moderiranjem dijaloga.

foto: Marina Lopičić

- Uključićemo poslanike Evropskog parlamenta koji će biti zaduženi za pitanja Srbije u narednim rundama dijaloga, istakao je Makalister.

Kako je naveo, kroz moderiranje dijaloga Kukan i Flekenštajn će sumirati oblasti o kojima postoji konsenzus na kraju svake tačke dnevnog reda i tokom završne sesije daće sveobuhvatni rezime oblasti oko kojih postoji konsenzus.

- Verujemo da bi takav međupartijski dijalog bio najdelotvorniji ako bi sve političke grupe usvojile pristup koji je praktičan i otvoren za uspostavljanje snažnog konsenzusa o prioritetima za unapređenje izbornog okruženja, rekao je Makalister i zamolio da se dijalog vodi po pravilima "Chatham House".

Planirano je da se, u zavisnosti od dnevnog reda, uključe i stručnjaci za izbore, koji bi doprineli dijalogu kroz kratka uvodna obraćanja o ključnim temama.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Poziv važi za lidere poslaničkih grupa u pratnji još jednog političara i opciono za jednog političkog savetnika.

Prema Nacrtu programa, prvog dana dijaloga biće reči o procesu međustranačkog dijaloga, a uslediće sesija: Procena situacije u ključnim pitanjima za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine. Posle toga razgovaraće se o izbornim uslovi i telima (monitoring i nadzor).

Planirano je da se 10. oktobra razgovara o medijima, ulozi REM i RTS, edukaciji birača, biračkom spisku, finansiranju kampanje, nakon čega će biti doneti zaključci i predstavljeni naredni koraci.

Makalister je zahvalio Gojkovićevoj na pismu, u kome je prihvatila predlog za uspostavljanje dijaloga.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track