Najnovije vesti

HAN O KIM: Očekujem ukidanje taksi i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali mnogo izaslanika može da stvori ZBRKU
Foto: EPA / Koča Sulejmanović

Odlazeći komesar za pregovore o proširenju

HAN O KIM: Očekujem ukidanje taksi i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali mnogo izaslanika može da stvori ZBRKU

Politika

Odlazeći komesar za pregovore o proširenju Johanes Han kaže da nakon izbora na Kosovu očekuje suspenziju taksi i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

- Nadam se da će se to desiti što je pre moguće jer Žozep Borel je spreman da počne suštinske razgovore o konačnom rešenju, poručio je Han.

Na pitanje o mogućem "sistemu reciprociteta" umesto ukidanja taksi, što su pominjli novoizabrani lideri kosovskih Albanaca, Han kaže da postoji sistem regionalnog ekonomskog prostora koji podrazumeva da nema carina među zemjama Zapadnog Balkana.

- To je ono što EU podržava, poručio je Han.

Han je tokom okruglog stola koji je organizovao za briselske dopisnike sa Zapadnog Balkna ocenio da će za nekoliko nedelja, kada se uspostavi nova Evropska komsiija, EU nastaviti svoju ulogu posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.

- To nije nešto što možemo da delegiramo nekim zemljama članicama. Na nama Evropoljanima je da vodimo taj proces. Isto važi i za druge globalne igrače, naveo je Han.

Ocenio je da mnogo izaslanika u dijalogu Beograda i Prištine može da napravi zbrku koja bi naknadno morala biti kanalisana.

- Dobro je imati toliko izaslanika, ali na kraju dana to obično napravi zbrku, poručio je Han.

Han je tako odgovorio na pitanje novinara o mogućoj promeni metodologije dijaloga Beograda i Prištine, a nakon imenovanja čak dvojice američkih specijalnih izaslanika i najave postavljanja mogućeg evropskog izaslanika za dijalog.

On je podsetio na primer Majdana i Ukrajine kada je, prema njegovim rečima, bilo toliko različitih izaslanika, interesa i stranaca da se energija trošila na njihovo međusobno usklađivanje.

- Isto važi i za dijalog Kosova i Prištine. Ne može se odvijati bez nas, jer ima uticaj na celu evropsku perspektivu, zaključio je Han.

Han je u razgovoru sa dopisnicima iz balkanskih zemalja u Briselu naglasio da će novoimenovani šef diplomatije Žozep Borel odmah po stupanju na dužnost. što se očekuje 1. novembra, početi da se bavi dijalogom i posetiti Prištinu.

- Čekamo samo formiranje vlade na Kosovu, dok je politička situacija u Srbiji jasna, zaključio je Han .

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...