UCENA IZ TIRANE, PRITISAK IZ  VAŠINGTONA: Donji Dom Kongresa SAD usvojio rezoluciju o braći Bitići, Albanci nas ucenjuju ulaskom Kosova u mini-Šengen
Foto: EPA

albanski teroristi bili američki državljani

UCENA IZ TIRANE, PRITISAK IZ VAŠINGTONA: Donji Dom Kongresa SAD usvojio rezoluciju o braći Bitići, Albanci nas ucenjuju ulaskom Kosova u mini-Šengen

Politika -

BEOGRAD - Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je rezoluciju, kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići - Ilija, Agrona i Mehmeta, koji su bili američki državljani.

Rezoluciju sada treba da usvoji i Senat.

Rezoluciju je u aprilu ponovo podneo kongresmen Li Zeldin iz Njujorka, a usvojio ju je Odbor za spoljnu politiku Predstavničkog doma 17. jula.

U dokumentu se navodi da od napretka u rešavanju tog slučaja treba da zavisi razvitak odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, prenosi Glas Amerike.

"Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići ili bilo kojih drugih zločina povezanih sa njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine", navodi se u rezoluciji.

U dokumentu se navodi i da bi rešenje tog slučaja trebalo da se postavi kao prioritet za istragu i krivično gonjenje onih za koje se smatra da su odgovorni za zločin.

"Vlada Srbije i njena relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, trebalo bi da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje zvaničnika za koje se veruje da su odgovorni za te smrti", kaže se u tekstu dokumenta.

U tekstu se navodi da se odgovornim za ubistvo smatra nekadašnji komandant policijske jedinice Žandarmerija Goran Radosavljević Guri. Da se rezolucija usvoji založili su se američki kongresmeni Eliot Engel i Lio Zeldin.

Govoreći na početku sednice Engel, koji je i predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma rekao je da rezolucija "jasno stavlja do znanja da Srbija mora da istraži smrt braće Bitići i privede krivce pravdi". "Ona poziva i vladu SAD da ohrabri i pomogne u uspešnom sprovođenju slučaja", rekao je Engel.

Braća Mehmet, Agron i Ilija Bitići poreklom sa Kosova, vratili su se na Kosovo kako bi se borili na strani takozvane OVK u sukobima 1999. godine.

Njihova tela otkrivena su jula 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji.

U međuvremenu iz Tirane stiže vest da će se Albanija povući iz balkanskog "mini Šengena", ako Priština ne bude uključena u tu saradnju, kaže albanski ministar spoljnih poslova Gent Cakaj.

"Premijer (Albanije Edi) Rama imao je suštinski uslov, koji neće biti predmet pregovora, a to je da ukoliko Kosovo bude isključeno iz te saradnje, Albanija se odmah povlači", rekao je Cakaj u intervjuu za KTV.

On je, kako navodi Koha ditore, naglasio da je "Kosovo crvena linija za Albaniju u odnosima sa Zapadnim Balkanom", prenosi Kosovo onlajn.

Cakaj je dodao da je princip Albanije da "ni pod kojim uslovima ne treba donositi odluke o olakšicama bez uključivanja Kosova".

Cakaj je smatra i da bi termin "mini-Šengen" trebalo da se promeni.

"To je bio trilateralni sastanak Edija Rame, Aleksandra Vučića i Zorana Zaeva, nakon prethodnih sastanaka. Uskoro se očekuje da imamo sastanke sa Crnom Gorom i Hrvatskom, s Hrvatskom i Kosovom, i tako dalje. To neće biti trilateralna inicijativa", tvrdi Cakaj i dodaje da su Priština, Podgorica i Sarajevo pozvani da se pridruženi inicijativi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track