Ništa bez Dačićevog potpisa!

Držaće sve konce

Ništa bez Dačićevog potpisa!

Politika -
Nijedna odluka bilo kog ministarstva neće biti moguća bez aminovanja premijera

BEOGRAD - Veća ovlašćenja.Ministarstva više neće biti samostalna u donošenju akata, već će za sve odluke vlade biti potrebno odobrenje premijera Ivice Dačića. Prema dogovoru stranaka koje će činiti novu vlast u Srbiji, novina da premijer daje ključni sud o svemu biće uneta u zakone o vladi i ministarstvima, uz izmene koje se odnose na broj resora. Funkcioner PUPS i član radne grupe za izradu tih zakona Momo Čolaković potvrdio je da će se ti zakoni razlikovati od prethodnih i po tome što će budući premijer Dačić imati veća ovlašćenja.- Neće više jedna stranka upravljati ministarstvom u potpunosti, bez mešanja premijera i drugih ministara u rad - rekao je Čolaković.Jorgovanka Tabaković iz SNS je, predstavljajući predložene zakone, istakla da će vlada raditi u interesu građana Srbije.- Izmenama zakona o vladi u četiri člana želimo da uverimo građane da će vladajuća većina ispuniti svako obećanje dato u kampanji - rekla je Tabakovićeva i dodala da će ministar u roku od 45 dana od stupanja na snagu zakona moći da predloži vladi razrešenje državnog sekretara ukoliko on ne pokaže rezultate u radu. - Uverena sam da će vlada, zajedno sa premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Aleksandrom Vučićem, učiniti sve da nijedno ministarstvo ne bude tvrđava za sebe - naglasila je Tabakovićeva.

Poljupci za DačićaIako je u Skupštini u ponedeljak bilo poprilično burno, juče je u srpskom parlamentu vladalo primirje. Ivica Dačić, dojučerašnji koalicioni partner DS, srdačno se izljubio sa funkcionerkama DS Nadom Kolundžijom i Jelenom Trivan. U jednom trenutku je čak pitao fotoreportere da li treba da ponovi poljupce kako bi ih ponovo slikali. Ipak, Jelena Trivan nije bila raspoložena za šalu.

Sutra izbor vlade i polaganje zakletveIzbor vlade i polaganje zakletve premijera i ministara jedina je tačka dnevnog reda sednice Skupštine, koja je sazvana za sutra u 15 časova. Ivica Dačić poručio je juče da će vlada biti efikasna i odgovorna, da će u njoj vladati disciplina, i biće najmanja od 1990, a „daće Bog i najuspešnija“. On se zalaže za reformu političkog sistema.- Srbija će graditi demokratski politički sistem, a parlament će imati ulogu koja mu po Ustavu pripada, dok će ga vlada poštovati - rekao je Dačić i poručio da će kao premijer dolaziti u parlament kad god bude trebalo, a da neće slati izaslanike, koje poslanici „nemaju šta da pitaju“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track