VIDLJIVOST SRBIJE U FRANCUSKOJ MORA BITI VEĆA: Potpredsednica Senata Francuske o unapređenju međuparlamentarne saradnje, ali i o ulozi žena u sektoru bezbednosti
Foto: Profimedia

Vidljivost Srbije u Francuskoj mora biti veća

VIDLJIVOST SRBIJE U FRANCUSKOJ MORA BITI VEĆA: Potpredsednica Senata Francuske o unapređenju međuparlamentarne saradnje, ali i o ulozi žena u sektoru bezbednosti

Politika -

Potpredsednica Senata Francuske Elen Konve-Mure u okviru posete Srbije danas je razgovarala sa potpredsednikom Narodne skupštine Vladimirom Marinkovićem o unapređenju međuparlamentarne saradnje, ali i o ekonomiji i regionalnom miru.

Marinković je podsetio da je Srbija bila domaćin 141. zasedanja Skupštine Interparlamentarne unije, na kojoj je učestvovalo i 12 predstavnika Francuske, a da je na zasedanju usvojena i Beogradska deklaracija koja se odnosi na jačanje međunarodnog prava, uloge i mehanizama parlamenata na doprinos regionalne saradnje.

On je pomenuo i veoma intenzivnu parlamentarnu saradnju Francuske i Srbije, pogotovo kolega iz Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije. Istakao je jake i prijateljske veze koje su kroz istoriju delile Francuska i Srbija, a naveo je i činjenicu da u Srbiji uspešno posluje preko 100 francuskih preduzeća, u kojima je zaposleno 11 000 radnika.

Konve-Mure je istakla da se u Francuskoj mora prevazići zastarela slika ratova sa Balkana i da Srbija mora popraviti svoj imidž, a rešenje za to su međusobne bilateralne posete i jaka ekonomska saradnja.

foto: Marina Lopičić

Ugovor o koncesiji za aerodrom "Nikola Tesla" francuskoj kompaniji jeste znak poverenja, a ugovor za izgradnju metroa u Beogradu, bio bi potez koji bi samo doprineo učvršćivanju ekonomske saradnje decenijama unapred, objasnila je potpredsednica Senata.

Na sastanku je bilo reči i o Kosovu i Metohiji, a Marinković je naveo da je ovo pitanje bitno za Srbiju, region i Evropu, kao i da Srbija ostaje posvećena nastavku dijaloga sa Prištinom. Marinković je naveo i da se nada da će buduća prištinska vlada skinuti namete od 100 odsto na robu iz Srbije, te da će se postići kompromis sa vlastima u Prištini, kojim će se uvažiti legitimni interesi Srbije na Kosovu i Metohiji.

Potpredsednica Senata Francuske istakla je da Francuska podržava napore za stabilizovanje regiona i postizanje trajnog mira i da će nastaviti da podstiče dijalog Beograda i Prištine.

Marinković je naveo i da će Srbija iskoristiti sve instrumente, misleći na parlamentarnu diplomatiju, politiku i ekonomiju kako bi postala bliža Francuskoj, njenim investitorima i francuskom narodu, dok je njegova gošća istakla da će po povratku u Francusku zvanično uputiti poziv poslanicima Narodne skupštine kako bi se nastavili započeti razgovori.

Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Marija Obradović sastala se s potpredsednicom Senata Francuske i članicom Odbora za spoljne poslove, odbranu i oružane snage Elen Konve-Mure, sa kojom je razgovarala o zastupljenosti žena u oblasti bezbednosti i odbrane.

Obradović je na sastanku naglasila značaj zastupljenosti žena u tom sektoru i ocenila da njen drugi mandat na čelu Odbora potvrđuje da Srbija prepoznaje te potrebe i prati promene.

Ona je istakla važnost parlamentarne kontrole rada vojske i policije, kao i nužnost dodatnog angažovanja u oblasti sajber bezbednosti.

Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove podsetila je na dugogodišnju i bogatu saradnju Srbije i Francuske u oblasti bezbednosti.

foto: Marina Lopičić

Ona je skrenula pažnju na tri najznačajnije oblasti saradnje, vojno-obrazovnu, vojno-ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

- Srbija i Francuska su zajedno učestvovale u mnogim multinacionalnim operacijama pod okriljem EU, a posebno su značajne misije na afričkom kontinentu, istakla je Obradović.

Potpredsednica francuskog Senata Elen Konve-Mure izrazila je zadovoljstvo jer žene sve više dobijaju značajne uloge u sektoru odbrane i bezbednosti.

Prema njenim rečima, diplomatija i dalje ima najznačajniju ulogu, jer iako je neophodno brinuti o odbrani, naoružanju i bezbednosti, na kraju svakog sukoba jedino se diplomatskim putem može doći do rešenja.

foto: Marina Lopičić

Elen-Konve je istakla da Francuska do pojave ekstremista i terorističkih napada nije imala veću potrebu za ulaganje u polje bezbednosti, jer je okružena pacifističkim zemljama koje su u istom vojnom savezu kao i Francuska.

- Nakon učestalih terorističkih napada došlo je do promene perspektive i reinvestiranja u sektoru bezbednosti, posebno je bilo važno izdvojiti dodatna sredstva za remont ili zamenu stare opreme, rekla je Konve-Mure.

Sagovornice su se saglasile da iako nema konvencionalnih ratova, tu su pojačane migracije i terorizam kao glavne bezbedonosne teme i oblasti u kojima se može ojačati saradnja, kako bilateralna, tako i na nivou evropskog kontinenta.

Složile su se i o značaju razmene bilateralnih poseta predsednika Srbije i Francuske države, kao i o značaju intenzivne međuparlamentarne saradnje, navodi se u saopštenju iz parlamenta.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track