RASULO! DEMOKRATE SE PODELILE: DS najavio stroge kazne za protivnike bojkota
Foto: Marina Lopičić, Beta/Branislav Božić

Pretnja

RASULO! DEMOKRATE SE PODELILE: DS najavio stroge kazne za protivnike bojkota

Politika -

Rukovodstvo stranke, predvođeno Lutovcem i Nikolićem, upozorilo da će iz partije isključiti sve funkcionere i članove koji ne poslušaju odluku o bojkotovanju

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac odlučio je da pokaže zube svim demokratama koje ne poslušaju odluku partijskog vrha da bojkotuju izbore.

Rizik

To demokratsku stranku približava situaciji da trči izbornu trku u dve kolone i dovodi u opasnost da se još više okrnji i zakuca na političkoj margini, ocenjuju sagovornici Kurira.

Prvo su protivnici bojkota unutar DS zatalasali stvari svojevrsnim upozorenjem da se pojedini stranački odbori na lokalu, pa čak i visoki funkcioneri DS, spremaju za izlazak na izbore pod zastavom grupa građana, ali je potpredsednik DS Dejan Nikolić ekspresno zapretio svima njima, i to isključenjem iz stranke!

- DS se sprema za bojkot izbora. Obišli smo čitavu Srbiju i videli da je raspoloženje građana da se parlamentarni izbori bojkotuju. Zato ukoliko bilo ko izađe na izbore, lokalne ili parlamentarne, pa makar da je reč i o funkcionerima stranke, garantujem da oni više neće biti članovi DS - poručio je Nikolić.

foto: Nebojša Mandić

Poslanik DS Radoslav Milojičić Kena kaže za Kurir da aktuelno rukovodstvo stranke treba da razmišlja o riziku da demokrate na izbore idu u dve kolone. - U DS će ili svi izaći na izbore i smeniti SNS, za šta se ja zalažem, ili ćemo svi bojkotovati, za šta mislim da je potpuno pogrešno, ali ću poštovati odluku. Kad sednete u pogrešan voz, sve su stanice pogrešne. Nadam se da će DS pokazati mudrost i hrabrost da iznađe pravo rešenje - izjavio je Milojičić.

Nedemokratski

Politički analitičar Milan Nikolić smatra da je upozorenje vrha DS u najmanju ruku - nedemokratsko: - Ovaj poziv da će biti isključeni svi koji učestvuju na izborima, najblaže rečeno je nedemokratski. Partije postoje da bi učestvovale na izborima. Postoje situacije kad je bojkot opravdan, a svaka stranka treba da proceni da li je ovo ta situacija. Meni izgleda da je ovo luz-luz situacija, dakle ako učestvuješ - izgubićeš, ako bojkotuješ - opet ćeš izgubiti.

Dragan Šutanovac

DS PRELAZI NA GERILSKI RAD

foto: Dragana Udovičić

Bivši lider DS Dragan Šutanovac je izjavio da su stranci najlojalniji oni koji su izopšteni iz političkog odlučivanja „a i dalje su u DS, iako, koliko vidim, trpe hajku dela opozicije“. - Veliki problem su finansijska opterećenja koja stranka ima i činjenica da će od marta, aprila napustiti sve prostorije širom Srbije, preći na gerilski rad, a teško je poverovati da će tada biti veća motivacija nego danas.

Kurir.rs/ Foto: Marina Lopičić Beta/Branislav Božić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track