Najnovije vesti

BUDŽETSKA INSPEKCIJA UTVRDILA MAHINACIJE: Krivična za Don Bastaća i ekipu
Foto: Zorana Jevtić/Dado Đilas

Otkrivamo

BUDŽETSKA INSPEKCIJA UTVRDILA MAHINACIJE: Krivična za Don Bastaća i ekipu

Politika
12:06h

Mutno: Tokom nedelje biće podneta prijava zbog zloupotreba u radu SC „Milan Gale Muškatirović“. Bivše rukovodstvo, koje je postavio šef opštine Stari grad Marko Bastać, napravilo milionsku štetu

Krivične prijave zbog zloupotreba u Sportskom centru „Milan Gale Muškatirović“ biće podignute ove nedelje, saznaje Kurir.

Zbog brojnih zloupotreba i milionske štete, odgovaraće bivše rukovodstvo „Galeta“, predvođeno doskorašnjim direktorom Dušanom Raičkovićem, a prijavom bi mogao da bude obuhvaćen i Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad, koja je do septembra ove godine upravljala ovim preduzećem.

Praštali dugove

Budžetska inspekcija je izvršila kontrolu i sačinila izveštaj od 247 strana. U dokumentu, u koji je Kurir imao uvid, ukazuje se na zloupotrebe i finansijske malverzacije koje su ovo preduzeće ostavile u dugu od čak milion evra.

U izveštaju stoji da se kršenje zakona najviše odnosi na izdavanje prostora, povlašćene cene za zakupce, naplatu i ignorisanje zatezne kamate. Navodi se da SC nije preduzeo pravne radnje radi naplate potraživanja zbog kašnjenja, da postupci javnog nadmetanja nisu zakonski sprovođeni, kao i da su konkursni uslovi nameštani kako bi se eliminisali „nepoželjni zakupci“.

Inspektori su otkrili i da su odluke donošene bez saglasnosti nadzornog odbora, te da su napravljeni pravni propusti, i to sa gotovo svim zakupcima.

247 STRANA IMA IZVEŠTAJ BUDŽETSKE INSPEKCIJE
247 STRANA IMA IZVEŠTAJ BUDŽETSKE INSPEKCIJEfoto: Printscreen

Bagatelne cene

Ustanovljeno je da su zakupci kasnili u plaćanju zakupa, a da su se pojedini lokali izdavali ispod svake cene: 100 dinara po kvadratu. Iako su napravljeni milionski dugovi, rukovodstvo sportskog centra nije pokrenulo postupke za prinudnu naplatu, niti je naplatilo ogromnu kamatu koju, usled docnje, propisuje zakon. To praktično znači da su praštali dugove.

Za to vreme je i sam „Gale“ pravio ogroman minus: dugovao je Elektrani, EPS, kao i dobavljačima za tekuće nabavke. Otkriveno je i da nisu plaćane rate za kredite bankama.

Jovan Knežević, novi direktor ovog sportskog centra, kaže za Kurir da je inspekcijski nadzor jasno utvrdio činjenično stanje u ovom preduzeću: - Izveštaj budžetske inspekcije je nedvosmislen dokument koju ukazuje na sve propuste, prekršaje i eventualna krivična dela učinjena u poslovanju. Mi smo eli mnogo pravilnika, uveli brojne procedure, organizovali ljude da komuniciraju pisanim putem, a zakupcima nedvosmisleno stavili do znanja koje su njihove obaveze i u kojim rokovima.

ŠTA JE SVE OTKRILA INSPEKCIJA

- Donošenje odluka bez saglasnosti nadzornog odbora - Izdavanje prostora po nameštenim uslovima - Opraštanje dugova zakupcima prostora - Neplaćanje rata kredita bankama - Nameštanje uslova za konkurs - Kršenje zakona i propisa - Neplaćanje komunalija

Radoslav Marjanović

OPŠTINSKU KASU VIDE KAO PLEN

foto: Kurir

Zamenik šefa odborničke grupe SNS u Skupštini Beograda Radoslav Marjanović podseća da su odbornici SNS i ranije ukazivali na zloupotrebe: - Baš kao što je za Dragana Đilasa gradska kasa nekada bila plen, isto tako se na funkciji predsednika opštine Stari grad danas ponaša i predsednik beogradskog odbora Đilasove stranke Marko Bastać - kaže Marjanović i dodaje da su izveštaji budžetske inspekcije, kao i svedočenja Bastaćevih bliskih saradnika - uzbunjivača Lazara Lešnjaka i Dančeta Uroševića, najbolja potvrda toga.

Kurir.rs/Silvija Slamnig Foto: Zorana Jevtić/Dado Đilas

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja