PREMIJERKA BRNABIĆ U BERLINU, POVLAČENJE PRIZNANJA KOSOVA VELIKI USPEH: Srbija je ekonomski lider u regionu, sve više zemalja podržava dijalog i ne želi da se stavlja na neku stranu dok su pregovori u toku (FOTO, VIDEO)
Foto: Slobodan Miljević/Vlada Srbije

u organizaciji Zidojče Cajtunga

PREMIJERKA BRNABIĆ U BERLINU, POVLAČENJE PRIZNANJA KOSOVA VELIKI USPEH: Srbija je ekonomski lider u regionu, sve više zemalja podržava dijalog i ne želi da se stavlja na neku stranu dok su pregovori u toku (FOTO, VIDEO)

Politika -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvuje na trodnevnom Privrednom forumu u Berlinu u organizaciji "Zidojče Cajtunga".

"Srbija je jedan od lidera u regionu i po politici koju cela Evropa poznaje. Poznaju nas po informacionim tehnologijama i konkurentna samo sila. Nadam se da će rezultati doći. Mi smo u Skupštinu uputili predlog zakona po kojem ćemo imati posebne poreske olakšice za one koji se vrate u Srbiju", najavila je Brnabić.

foto: Slobodan Miljević/Vlada Srbije

Prema njenim rečima moramo biti svesni da ćemo imati problem percepcije koji ćemo morati da rešavamo.

"Meni je bilo važno da pomenem saradnju zapadnog Balkana, najvažnija inicijativa u poslednjih nekoliko decenija. Nama je potrebna apsolutna podrška za tu inicijativu. Nadam se da će i ostali u regionu to prepoznati i priključiti se inciijativi. stabilniji, predvidiviji Balkan, gde postoji sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala", kazala je Brnabić.

Ona je kazala da je ogroman uspeh povlačenje priznanja Kosova koje je danas učila Gana.

"To je veliki uspeh politike koju vodimo poslednjih pet godina, kontinuirane, jasne politike, pune fleksibilnosti, tolerancije, da želimo da se orIjentišemo ka budućnosti, da smo spremni da razgovaramo o rešavanju kosovskog problema. To sve više zemalja prepoznaje i želi da povlači priznanje dok traje dijalog, kako ne bi dale podršku jednoj strani", rekla je Brnabić novinarima u Berlinu.

foto: Slobodan Miljević/Vlada Srbije

Kazala je da je politika priznanja bila pogrešna politika koja je bila u skladu sa lošom politikom tadašnje Srbije.

"Sada imamo drugačiju, kontinuiranu i stabilnu politiku koja daje rezultate", podvukla je Brnabić.

Ukazala je da je Gana jedna od najvažnijih zemalja i strateških partnera u Africi, koja je izuzetno važna u međunarodnim okvirima i odnosima.

"Ovim Gana šalje signal svima širom sveta da razmisle kako se postavljaju prema ovom pitanju kada imate jednu stranu-Beograd, koji daje signale da je spreman na hrabre korake kako bi doprinero regionalnoj stabilnosti, stabilnosti Evrope, a samim tim i u svetu i Prištine koja je protiv bilo kakvih razvgovora, vodi politku koja se bazira samo na barijerama, protekcionizmu, zatvaranju slobodnog protoka ljudi i robe, ne daje pozitivne poruke za buducnost pre svega svojim građanima", ukazala je Brnabić.

foto: Slobodan Miljević/Vlada Srbije

Ponovila je da je to velika pobeda politike Srbije i izrazila nadu da će se tako nastaviti.

Premijerka će u okviru programa prvog dana foruma govoriti na panelu pod nazivom "Svet u previranju - Zajedno smo jači" na kojem učestvuju i Diter Kemp iz Saveza nemačkih privrednika, Andelika Renkhof Muke iz kompanije "Varem" i Mihael Sen ispred kompanije "Simens".

Forum su otvorili premijer Bavarske pokrajine Markus Zoder i premijer Donje Saksonije Štefan Vajl.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track