DEDA TANASIJE SAKUPIO 2 MILIONA MARKICA: Čuva ih već 7 decenija! 80-ih je za samo jednu mogao da kupi stan, a evo koliko danas vredi CELA KOLEKCIJA (FOTO)
Foto: Kurir.rs/J.S.

hobi i strast

DEDA TANASIJE SAKUPIO 2 MILIONA MARKICA: Čuva ih već 7 decenija! 80-ih je za samo jednu mogao da kupi stan, a evo koliko danas vredi CELA KOLEKCIJA (FOTO)

Srbija -

Najmanje dva miliona poštanskih maraka prikupio je filatelista iz Kraljeva Tanasije Štavljanin (87) tokom više od sedam decenija, koliko se aktivno bavi ovim hobijem, a markice sakuplja i danas i razmenjuje ih sa svega šest zaljubljenika u filateliju koliko ih trenutno ima u Kraljevu.

- Ovim zanimljivim hobijem nekada se bavio ceo svet, ali od devedesetih godina pa naovamo, filatelija umesto hobija najpre postaje luksuz, a danas je kao grana kolekcionarstva potpuno zanemarena. Mladi se ne interesuju za nju, zbog sve manje upotrebe poštanskog saobraćaja i razvoja telekomunikacija, računara i interneta, tako da današnje generacije ne znaju ni kako izgleda poštanska marka, kaže za Kurir deda Tanasije iz Kraljeva.

Prema njegovim rečima, za filateliju se zainteresovao još kao mladić, u Čačku, gde je završio Tehničku školu, a kasnije u Kraljevu, zajedno sa počivšim novinarom Dragim Petrovićem, osnovao je 1974. godine Društvo filatelista Kraljeva.

- Kroz ovo Društvo do 2004. godine, dakle, za trideset godina, prošlo je više od 200 zaljubljenika u filateliju iz Kraljeva, a danas ih u gradu i okolini ima samo šestoro. Radni vek sam proveo u vojsci, kao civilno lice, a sve svoje slobodno vreme posvetio sam upravo sakupljanju, čuvanju i proučavanju markica i poštanske istorije. Žao mi je što se Društvo u međuvremenu ugasilo i prestalo da postoji u gradu na Ibru, dodaje Tanasije Štavljanin.

Deda Tanasije kaže da u svom posedu danas ima više od dva miliona komada poštanskih maraka iz zemlje i inostranstva, koje su uredno poređane po albumima, koji su pak, zbog nedostatka prostora u vitrinama, složeni u kartonske kutije.

Na novinarsko pitanje koliko danas može da vredi njegova kolekcija, Štavljanin kaže da su najveću vrednost poštanske marke koje je sakupio imale zlatnih osamdesetih godina prošlog veka i da su postojali slučajevi da su vlasnici njihovom prodajom čak mogli da kupe nekretnine.

Danas, kako napominje, za čitavu kolekciju koju poseduje ne bi mogao da dobije neki veliki novac.

- Poštanska marka je minijaturno umetničko delo. Izborom tema i motiva, javnosti, domaćoj i međunarodnoj, skreće se pažnja na istorijska, kulturna, naučna, umetnička, sportska, turistička, pa i privredna dostignuća i nasleđa neke zemlje. Zato je izuzetno bitno da ljudi brinu o njima, jer time brinu i o svojoj državi i njenoj bogatoj istoriji, zaključuje jedan od najstarijih kolekcionara poštanskih maraka u Srbiji.

(Kurir.rs/J.S)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track