PREDSEDNIK SRBIJE IZ PARIZA: Kosovo ni danas, ni iduće godine ne može u Unesko
Foto: Printscreen/RTS

srbija ostvarila dobre kontakte

PREDSEDNIK SRBIJE IZ PARIZA: Kosovo ni danas, ni iduće godine ne može u Unesko

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da je Srbija uspela da napravi dobru osnovu za sigurnu poziciju Srbije u Unesko i da Kosovo ni danas, ni iduće godine neće moći postati članica te međunarodne organizacije.

"Ostvarili smo dobre kontakte i teško je da će Kosovo postati član Uneska ni danas, ni iduće godine", podvukao je Vučić u izjavi za RTS.

Preneo je da je na konferenciji Uneska ukazao na to kolika je ugroženost naših manastira na Kosovu i Metohiji, pre svega onih južno od Ibra, kao i na to da se ruše srpska groblja i da ta opasnost još uvek postoji.

Zahvalio se Unesku na podršci koju su do sada pružali.

Kada je reč o multilateralizmu rekao je da je to popularna reč o kojoj se često govori.

To je tema u Parizu i svuda u svetu i mi cini mi se dobro plivamo u tim vodama, istakao je predsednik "Ima onih koji su za, poput Emanuela Makrona koji je ceo svoj intervju Ekonomistu posvetio multilateralizmu, snaženju Evrope, kao globalnom političkom igraču pri cemu se razlikuju izjave - Makron smatra da Evropa mora da ima svoju armiju da bi bila globalni politički igrač", rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim recima, drugi deo Evrope se oslanja na NATO.

"Biće tu još mnogo toga da se kaže. Za nas kao malu zemlju, po teritoriji i broju stanovništva, je važno da multilateralizam raste, jer se sve više malih zemalja oseća sve nezavisnije, donosi odluke u skladu sa svojim interesima, jer ne postoji više jedan šerif u svetu. Čini mi se da dobro plivamo u tim vodama", konstatovao je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track