Najnovije vesti

zvanična poseta predsednika belorusije

SVEČANO U PALATI SRBIJA Srdačan zagrljaj za Lukašenka pa naklon srpskoj zastavi! A onda mu je Vučić ovo rekao na ruskom!

Politika -

Svečani doček uz plotune, himnu, počasnu gardu i srdačan zagrljaj

BEOGRAD - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nastavio je danas posetu Srbiji zvaničnim razgovorima s predsednikom Aleksandrom Vučićem.

1 / 21 Foto: Printksrin / Tanjug

Beloruskom predsedniku priređen je svečani doček u 10 sati ispred Palate Srbija, posle čega su dva predsednika razgovarala u četiri oka. Posle toga planiran je plenarni susret delegacija Srbije i Belorusije.

foto: Printksrin / Tanjug

Predsednik Vučić je beloruskog kolegu dočekao srdačnim zagrljajem posle pčega su zagrmeli plotuni. Intonirane su himne obeju zemalja a zatim su predsednici uz taktove koračnice "Pozdrav komandantu" izvršili smotru i poklonili se zastavi Republike Srbije.

foto: Printksrin / Tanjug

Po ulasku u svečanu salu Palate Srbija, Vučić je Lukašenka pozdravio na ruskom, zahvalio mu se na dolasku u Srbiju i rekao da "nama njegova poseta puno znači i da treba češće da dolazi u Srbiju".

1 / 11 Foto: Printksrin / Tanjug

Vučić je naglasio da narod Srbije nikad neće zaboraviti posetu i podršku Lukašenka 1999. godine i njegovu ljubav i podršku koju je tada pokazao srpskom narodu. Predsednici su jedan drugog nazvali dragim prijateljem.

Vučić je ocenio i da Srbija sa Belorusijom ima mnogo prostora za dalje produbljivanje ekonomske saradnje i povećanje trgovinske razmene na pola milijardi dolara.

On je rekao je da je srećan što ponovo može da ugosti u Srbiji svog beloruskog kolegu, jedinog političara koji je Srbiju posetio za vreme NATO bombardovanja.

- Nikada nećemo zaboraviti vašu posetu 1999. Bili ste jedini svetski lider, koji je u trenutku kada je Srbiji bilo teško, došao i želeo da pokaže koliko voli srpski narod i našu Srbiju, kazao je on na početku sastanka u četiri oka. Srpski narod, naglasio je Vučić, voli beloruski narod i poštuje sve štoje Lukašenko uradio i napravio od njegove zemlje.

- Želimo da sačuvamo najbolje odnose između naših prijateljskih naroda i država. Naši politički odnosi su iskreni, otvoreni i prijateljski i bratski, što se ekonomskih odnosa tiče trgovinska razmena raste. Još mnogo toga možemo da radimo da bi uvećali rekonomsku razmenu do 500 miliona dolara na godišnjem nivou, kazao je on.

Vučić je izrazio uverenje da će uz podršku Lukašenka, njegovu energiju, rad i trud taj posao moći da se obavi.

Posle kratkog uvodnog i pozdravnog oibraćanja medijima, predsednici su razgovore nastavili u četiri oka.

Zatim će uslediti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata, nakon čega će se predsednici Vučić i Lukašenko obratiti medijima.

Privredna komora Srbije u saradnji sa Beloruskom trgovinsko-industrijskom komorom i Ambasadom Belorusije u Beogradu organizovaće i poslovni forum sa ciljem razvoja privredne saradnje dve zemlje.

Lukašenko je juče doputovao u Beograd, gde ga je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao predsednik Vučić. Oni su potom položili vence na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Predsednik Vučić sinoć je priredio večeru u čast predsednika Belorusije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track