BRNABIĆEVA POSLE SASTANKA SA PREDSTAVNICIMA SVETSKE BANKE: Nastavićemo da radimo na poboljšanju uslova za poslovanje
Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP

razmatrane nove strukturne reforme

BRNABIĆEVA POSLE SASTANKA SA PREDSTAVNICIMA SVETSKE BANKE: Nastavićemo da radimo na poboljšanju uslova za poslovanje

Politika -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će u programu ''Srbija 2025'', koji će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem predstaviti u subotu, biti izložen plan daljih ekonomskih reformi i konkretni projekti koje građani mogu da očekuju narednih godina.

Premijerka je rekla da su ona i predsednik Vučić jutros imali sastanak sa predstavnicima Svetske banke na kojem su, kako kaže, razmatrane nove strukturne reforme koje bi dovele do godišnjeg rasta iznad pet odsto i bržeg rasta plata, penzija i minimalne cene rada nego u periodu od 2016.godine.

''Nastavićemo da radimo na poboljšanju uslova za poslovanje kako bi privreda mogla da izdrži veću minimalnu cenu rada. Radićemo to zajedno sa sindikatima i privredom da bismo imali predvidivo pirvredno okruženje, važno je da privrednici osete poslovnu sigurnost u Srbiji'', navela je Brnabić.

Naglasila je da će plate tokom 2020. godine kontinuirano rasti, kao i da će nastavak ekonomskih reformi zavisiti i od rezultata parlamentarnih izbora koji će biti održani na proleće sledeće godine.

''Verujem da mi imamo rezultate i da će građani SNS-u dati veliko poverenje da nastavimo rad'', kazala je premijerka.

Govoreći o rezultatima, Brnabić je navela da je plata doktora specijaliste 2012.godine iznosila 67.000 dinara, dok je danas više od 96.000 dinara što je, kaže, rast od 42 odsto.

Ukazala je da su paralelno sa povećanjem plata u zdravstvu sprovođene mere fiskalne konsolidacije i da su danas plate na zdravim osnovama i da ne prouzrokuju dodatni deficit u budžetu.

foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE, SLOBODAN MILJEVIĆ

Kako je rekla, 2012. godine zatečeno je katastrofalno stanje u bolnicama, a u vreme sadašnje vlade prvi put je, istakla je, kompletno izgrađen jedan klinički centar, i to u Nišu.

Dodala je da su u toku radovi na Kliničkom centru Srbije i na izradi tenderske dokumentacije za Klinički centar Kragujevac i najavila da će u februaru biti potpisan ugovor sa izvođačima radova za Klinički centar Vojvodine.

''Sve to radimo sa suficitom u budžetu u povećanjem plata od 42 odsto za lekare. Plate medicinskih sestara su povećane za 52 odsto i danas su oko 42.000. Mi znamo da to nije dovoljno, ali radimo sve da ih i dalje povećavamo'', rekla je Brnabić.

Premijerka je kazala da je od 2014. godine urađeno i 323 kilometara autoputeva, da je završen je kompletan Koridir 10 i urađen autoput Miloš Veliki do Ccačka.

Navela je da je započeto i 275 kilometara novih autoputeva i brzih saobraćajnica i podsetila da je najavljeno da će do kraja 2021. biti otvoren autoput do Požege.

''Nastavićemo sa tim i to je ono će što građani Srbije moći da vide u narednim godinama'', poručila je Brnabić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track