USPEŠNO REALIZOVAN PROJEKAT GIZ-a: Energetska efikasnost u javnim zgradama
Foto: GIZ

USPEŠNO REALIZOVAN PROJEKAT GIZ-a: Energetska efikasnost u javnim zgradama

Srbija -

Opština Priboj nedavno je predstavila svoja iskustva u implementaciji projekta „Energetska efikasnost u javnim zgradama“ .

Projekat nemačko - srpske saradnje, koji sprovodi GIZ, realizovan je od 2015. godine. U toku 4 godine unapređena je energetska efikasnost u preko 80 javnih zgrada u kojima je prepolovljena potrošnja energije, a poseban akcenat stavljen je na unapređenje školskih i predškolskih objekata u 6 lokalnih samouprava, među kojima je i Priboj. Brojni su pozitivni efekti ovakvih ušteda energije koje za direktnu posledicu imaju manju emisiju štetnih gasova, pre svega ugljen – dioksida, a smanjena potrošnja energije doprinosi i borbi sa klimatskim promenama, manje rasipanje enegije odražava se i na uštedu sredstava u opštinskim budžetima.

Nemačka vlada je za ovaj projekat pružila tehničku podršku lokalnim samoupravama i izdvojila 4 miliona evra, a sa 1,5 miliona evra Evropska unija je sufinasirala ovaj projekat.

Svečanom skupu povodom zatvaranja porjekta u ime opštine Priboj prisustvovali su Saša Vasilić, zamenik predsedika opštine i energetski menadžer Marko Janjušević koji je bio i zadužen za realizaciju ovog projekta u Priboju.

- Mi pravimo značajne uštede jer menjamo fosilna goriva, samanjujemo potrošnju energenata u tim objektima, što se povoljno održava i na naš budžet – rekao je Saša Vasilić.

Radi veće efikasnosti u ovoj oblasti i uspešnijoj međusbnoj saradnji, krajem marta ove godine predstavnici GIZ-a i opština Priboj, Užice i Bajina Bašta potpisali su Momorandum o razumevanju sa projektom „Energetska efikasnost u javnim zgradama“, a sve u cilju zajedničkog delovanja na polju unapređenja energetske efikasnosti, razmene znanja i iskustava.

Potpisujući Memorandum u ime opštine Priboj, zamenik predsednika opštine Saša Vasilić, rekao je tada – da je uspešna saradnja sa GIZ-om počela još pre pet godina na projektu „Razvoj tržišta biomase u Srbiji“ i da je naša lokalna samouprava potpisala Povelju o smanjenju ugljen - dioksida za 40 odsto do 2030. godine.

Opština Priboj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track