DIJASPORI DA GLASA Predsednik POКS primio predsednika Saveza Srba Francuske
Foto: POKS

DIJASPORI DA GLASA Predsednik POКS primio predsednika Saveza Srba Francuske

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Pokreta obnove Кraljevine Srbije (POКS) i narodni poslanik, Žika Gojković, primio je u Skupštini Srbije, predsednika Saveza Srba Francuske, Đura Ćetkovića. Ova organizacija okuplja srpska udrženja i klubove srpske zajednice u Francuskoj, koja broji više od 400.000 ljudi.

Razgovarali su o položaju srpske dijaspore u ovoj, jednoj od vodećih zemalja EU, mogućnosti da se više uključe u društveni i politički život Srbije i što bolje predstave našu zemlju u inostranstvu.

Gojković je upoznao gosta o predlogu POКS, da se omogući dijaspori da glasa elektronskim putem ili pismom, a ne kao do sada u konzulatima koja su udaljena hiljadama kilometara. Takođe, o predlogu da se oformi ponovo Ministarstvo dijaspore, a ministra da biraju predstavnici Srba u rasejanju, kao i da dijaspora ima 20 zagarantovanih mesta u Skupštini Srbije za svoje predstavnike koje sama bira u okviru posebne izborne jedinice, kao u mnogim drugim državama.

- Dijaspora je ogromna šansa za Srbiju koju naša otadžbina propušta. Više od 4 miliona Srba živi u rasejanju. Među njima ima vrlo uspešnih i uticajnih ljudi, koji žele da pomognu matici, ali ih država ignoriše. Osim ovoga, dijaspora godišnje unese u zemlju preko 4 milijarde evra, što je više od svih kreditnih aranžmana koje MMF nudi. S obzirom na sve to, interes Srbije je da razvije što moguće bolje odnose sa dijasporom i uključi ih u svoj politički i društveni život - izjavio je predsednik POКS, Žika Gojković.

Predsednik Saveza Srba Francuske je izrazio zadovoljstvo što se u Srbiji sve češće otvara tema položaja dijaspore u srpskom društvu i podržao predloge koje je POКS izneo, ocenjujući ih kao neophodne da bi i dijaspora glasala u većoj meri i još više podržala svoje sunarodnike u matici i državu Srbiju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track