DRAGAN ĐILAS PREUZIMA BEOGRADSKI ODBOR DS! Stiže novi šef demokrata u Beogradu!
Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Stefan Jokić

Otkrivamo

DRAGAN ĐILAS PREUZIMA BEOGRADSKI ODBOR DS! Stiže novi šef demokrata u Beogradu!

Politika -

Lider Saveza za Srbiju gura svog saradnika Balšu Kašćelana za predsednika najvećeg i najuticajnijeg dela Demokratske stranke. Time u potpunosti preuzima uticaj u bivšoj partiji

Lider Saveza za Srbiju Dragan Đilas sprema se da zada odlučujući udarac Demokratskoj stranci potpuno preuzimajući uticaj unutar nje. On je, kako saznajemo, izlobirao da vođenje Gradskog odbora Beograda DS preuzme Balša Kašćelan, koji važi za Đilasovog čoveka u vrhu DS. Naš izvor objašnjava da je Kašćelan čovek od poverenja i lidera demokrata Zorana Lutovca, što potvrđuje i funkcija sekretara Predsedništva DS, koju trenutno obavlja.

Novi zadatak

- Beogradski odbor je najveći i najuticajniji odbor DS i jasno je da Đilas preko njega želi da učvrsti odluku o bojkotu izbora. Glavni otpor ulasku DS u Savez za Srbiju stvarao se upravo u Gradskom odboru Beograd i Đilas pred izbore namerava da ga slomi. Njemu je jako stalo da DS ostane pri bojkotu i prati sudbinu SZS. Đilasova ideja je da na čelo novog beogradskog odbora DS dovede Kašćelana, a on je jedan od njegovih najbližih poslovnih i političkih saradnika koji je ostao u DS kada je Đilas napustio stranku - objašnjava naš izvor.

Gradski odbor Beograda raspušten je 30. novembra prošle godine. Lutovac je posle burne sednice Glavnog odbora DS raspustio sve stranačke odbore koji su se protivili bojkotu i ulasku DS u SZS. Prema našim saznanjima, upravo je Kašćelan pripremio model raspuštanja, čime se preporučio za novi zadatak - staviti pod kontrolu najčvršće jezgro DS i približiti ga SZS. Struje i rascep

Politički analitičar Branko Radun kaže za Kurir da je prilično očigledno da Đilas ima kontrolu nad DS. - U svakoj stranci beogradski odbor je najvažniji zato što je, po pravilu, najveći i ubedljivo najuticajniji. On u DS verovatno nosi polovinu uticaja na celu stranku, pa onda i nije čudno što Đilas želi da ga stavi pod svoju kontrolu. On bi da spreči otcepljivanje odbora, jer je pitanje šta će da mu, u suprotnom, ostane kada preuzme DS. Raspuštanje više od polovine broja odbora DS govori da su otpori veliki i da je rascep u stranci vrlo moguć. Đilas, odnosno njegov uticaj na DS, jedna je linija podele, a druga je bojkot - ocenjuje Radun. Lutovac juče nije odgovarao na naše pozive. Podsetimo, kako smo ranije pisali, DS i finansijski zavisi od Đilasa.

Smetaju mu i stari i mladi ZORAN LUTOVAC RASPUSTIO I OMLADINU I PENZIONERE Lutovac je zbog neposlušnosti raspustio čak 76 odbora širom Srbije, što je ubedljivi rekord, jer stranka nikada u istoriji nije funkcionisala s natpolovičnim brojem raspuštenih odbora. Osim beogradskog odbora i većine opštinskig odbora u glavnom gradu, Lutovac je 30. novembra prošle godine kaznio i Demokratsku omladinu, ali i Forum penzionera. - Nijedan raspušteni odbor nije dobio odluku o raspuštanju, a to dovoljno govori o utemeljenosti te mere. Jasno je da su svi kažnjeni jer ne veruju Đilasu i njegovom dobrim namerama prema DS - rekao nam je jedan od šefova raspuštenog odbora.

foto: Zorana Jevtić

Kurir / I. Kljajić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Stefan Jokić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track