BIVŠEG ŠEFA OEBS NA KOSOVU: NAGRADA ZA ZLODELA, Haradinaj odlikovao Vokera!
Vratio se na mesto zločina... Voker sa Haradinajem u Prištini, Foto: Facebook/Ramush Haradinaj

Sramno Veličanje

BIVŠEG ŠEFA OEBS NA KOSOVU: NAGRADA ZA ZLODELA, Haradinaj odlikovao Vokera!

Politika -

Dno - Odlazeći kosovski premijer rekao da je zahvalan diplomati SAD, koji je sačinio izveštaj zbog kog je 1999. Srbija bombardovana. Sagovornici Kurira kažu da je ovo priznanje za zločin nad istinom

Odlazeći premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj odlikovao je Vilijama Vokera, bivšeg šefa Misije OEBS na Kosovu i čoveka čiji je izveštaj o navodnom zločinu u Račku bio presudan da NATO bombarduje Srbiju 1999.

Haradinaj je ovom američkom diplomati dodelio medalju „Skenderbeg“ i na svom Fejsbuk profilu objavio zajedničke slike uz poruku: „Uvek zahvalan“. Napisao je i da je Kosovo imalo sreću jer je oduvek uživalo Vokerovu podršku. Sagovornici Kurira, međutim, ocenjuju da je to skandalozno i sramno, a da je Voker, koji je poznat po oštrim stavovima prema Srbima, sada zapravo nagrađen za svoja zlodela.

foto: Stefan Jokić

Velika prevara

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun navodi da je ovo brutalna kampanja laži koja ne prestaje ni posle dve decenije. - Očigledno da je i Albancima i svima na zapadu koji su nas zločinački bombardovali izuzetno stalo da se istina o Račku ne sazna, a da se laži Vilijama Vokera pretvore u nešto što treba da bude zvanična i opšteprihvaćena verzija tih događaja. Ako bi se osporila ta prevara zvana Voker i prevara Račak, onda bi se doveo u pitanje i povod za zločinačko bombardovanje naše zemlje. To je udružen zločinački poduhvat protiv istine od strane NATO zemalja i Albanaca, a ova medalja je odlikovanje za zločin koje je Voker počinio nad istinom - kaže Drecun za Kurir i podseća da je Voker najveći zagovornik „velike Albanije“.

foto: Pritnscreen

Nije bilo masakra

Bivši šef Koordinacionog tela za KiM Nebojša Čović ističe da ovo odlikovanje nije iznenađujuće jer, kako kaže, Voker je „zadužio kriminalnu organizaciju OVK“.

Podsetimo, Voker je u svom izveštaju o 45 tela pripadnika OVK, pronađenih u selu Račak, naveo da je reč o albanskim civilima koje su ubile srpske snage, što je bilo presudno za odluku NATO da SRJ bude bombardovana samo dva meseca kasnije. Uprkos negiranjima zvaničnog Beograda, zapadni zvaničnici i štampa prihvatili su Vokerovu verziju kao jedinu i zvaničnu. Kasnije je, međutim, utvrđeno da nije bilo masakra i da poginuli nisu albanski civili, već pripadnici OVK, o čemu postoji obiman dokazni materijal sa fotografijama, uključujući i gomilu oružja koja je pronađena u selu.

Sudija Danica Marinković

BESTIDNA LAŽ ZLOČINCA

foto: Dragan Kadić

Sudija u penziji Danica Marinković, koja je svojevremeno rukovodila celokupnom istragom u Račku, kaže da je ovo odlikovanje prevršilo svaku meru: - To je tako bez pardona, bez savesti! Oni se i dalje služe najstrašnijim lažima i prevarama. Vokera veličaju za zločin koji je počinio, prouzrokovao je bombardovanje, etničko čišćenje - čak 250.000 Srba je proterano, a koliko ih je ubijeno, nestalo... Ali za srpske žrtve nikoga nije briga. Ta priča o masakru je jedna bestidna laž zločinca koja je prošla bez ijednog dokaza.

Kurir.rs/ Silvija Slamnig Foto: Facebook/Ramush Haradinaj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track