KURTI PREDLOŽEN ZA NOVOG PREMIJERA TZV. KOSOVA: Počinje rok od 15 dana za izglasavanje vlade
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

predlog dostavljen tačiju

KURTI PREDLOŽEN ZA NOVOG PREMIJERA TZV. KOSOVA: Počinje rok od 15 dana za izglasavanje vlade

Politika -

Pokret Samoopredeljenje, stranka koja je osvojila najveću podršku građana na oktobarskim izborima, predložila je danas lidera te stranke Aljbina Kurtija za mandatara za formiranje nove vlade.

Faksimil dokumenta objavila je prištinska televizija Kljan Kosova.

Predlogom Kurtija za mandatara počinje da teče rok od 15 dana za izglasavanje vlade u skupštini tzv. Kosova, za šta je potreban 61 glas - prosta većina od ukupno 120 poslanika.

Samoopredeljenje je predlog za mandatara dostavio predsedniku privremenih prštinskih institucija, nakon više poziva Hašima Tačija da ili predlože mandatara ili ga obaveste da odustaju od te pozicije.

Prištinska Gazeta Expres piše da je predlog Kurtija za mandatara dostavlje Tačiju.

Video porukom zove Mustafu da nastave dogovor o vladi

Kurti, iako nije obezbedio većinu sa formiranje nove vlade, pozvao je danas video prukom predsednika Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isu Mustafu da ponovo sednu za pregovarački sto i ne napuštaju ga dok se ne dogovore o postizbornom koalicionom sporazumu. U poruci objavljenoj na društvenim mrežama, Kurti kaže da se ti pregovori ne mogu vratiti na dogovore postignute u prošloj godini i da je imenovanje njegovog stranačkog kolege Glauka Konjufcija za predsednika parlamenta nepovratna odluka za njegovu stranku.

Uz konstataciju da još nema dogovora sa DSK, Kurti podseća da Samoopredeljenje nije prihvatilo poslednji predlog Mustafine stranke, ali da su i dalje veoma spremni da njihiov dogovor bude nastavljen, jer, kako kaže, postoje alternative koje bi bile prihvatljive za obe strane.

(Kurir.rs/Tanjug/ FOTO: EPA/Valdrin Xhemaj)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track